Nieuws

Japanificatie eurozone goed voor bedrijfsobligaties

Europa wordt steeds vaker vergeleken met Japan, dat al decennia te kampen heeft met een lage groei, lage inflatie en lage rente. Voor obligatiebeleggers hoeft dat niet slecht te zijn, zegt BofAML.

Eind 2018 zag het er even naar uit dat de rente in de VS en Europa eindelijk omhoog zou gaan. De economie draaide redelijk en de inflatie liep op. De Fed stapte stevig op de rem en de ECB hintte dat het zou volgen.

Achteraf blijkt het slechts een tijdsopname. In de VS draait de economie nog steeds aardig, maar toch zijn de zorgen over de toekomst zodanig dat de Federal Reserve besloten heeft zijn cyclus van renteverhogingen te beëindigen.

De ECB heeft ondertussen hele andere problemen. Met Italië in recessie en Duitsland dicht daarbij zou de centrale bank de rente eerder willen verlagen dan verhogen. Dat kan alleen niet, want de rente is al nul.

Het enige wat de ECB kan doen is de eerste renteverhoging sinds 2008 nog verder in de toekomst verschuiven en het wat rustiger aandoen met het stoppen van quantitative easing (QE).

Voor obligaties niet slecht

Voor de aandelenbeurzen is dat vooralsnog geen ramp, getuige de koerswinsten in het eerste kwartaal. Voor obligatiemarkten geldt hetzelfde. Er is in Europa echter wel een groot probleem. De koersen van staatsobligaties zijn weliswaar gestegen, maar de yield is vrijwel nihil.

In Duitsland moeten beleggers voor het bezit van een tienjarige staatslening tegenwoordig bijbetalen, net als voor Japanse staatsobligaties.

Wereldwijd is er volgens Bank of America Merrill Lynch (BofAML) inmiddels 9500 miljard dollar aan obligaties met een negatief rendement.

Jacht op rendement

Daardoor is een thema dat beleggers sinds de kredietcrisis van 2009 heeft begeleid weer helemaal terug: de jacht op rendement. En waar kan die yield worden gevonden, op de markt voor bedrijfsobliaties.

De eurozone gaat volgens BofAML Japan achterna dat al sinds de jaren negentig vecht tegen een combinatie van nauwelijks groei en een extreem lage inflatie en rente.

Europa lijkt met een snel ouder wordende bevolking ook erg op Japan. Voor de aandelenbeurs is dat geen voordeel, maar wel voor bedrijfsobligaties, die tenminste nog een beetje rente bieden boven het inflatieniveau.

Japanse supercyclus

Japanse corporate credits kenden de laatste decennia zelfs een supercyclus met renteniveaus die steeds dichter naar die van staatsobligaties kropen. Een dalende rente betekent stijgende koersen.

BofAML gaat er in zijn basisscenario vanuit dat de spread tussen Europese bedrijfsobligaties en staatsobligaties steeds kleiner zal worden. Maar er zijn wel een paar risico's.

Ten eerste moeten beleggers de Duitse exportindustrie goed in de gaten houden. De cijfers uit de industrie zijn nu al een stuk slechter dan een jaar geleden, maar er is nog geen sprake van een significate stijging van de bedrijfsfaillissementen.

Blijf kritisch

Dat kan veranderen als de handel met China en de VS verder inzakt, waarschuwt BofAML. 

BofAML adviseert daarom vooral bedrijfsobligaties van hogere kwaliteit te kopen. Bedrijven met een lage solvabiliteit (veel schulden) en exportbedrijven moeten daarentegen kritisch tegen het licht worden gehouden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen