Nieuws

Meer vraag naar hedgefondsen

Institutionele beleggers willen meer in hedgefondsen beleggen. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek van JP Morgan Chase & Co. Vooral obligatie-oplossingen en beleggingen in Azië blijken populair.

Ondanks zwakke prestaties in (ook) 2008 blijven hedgefondsen populair. Sterker, de populariteit onder institutionele beleggers is juist toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van JP Morgan Chase & Co. Aan het onderzoek werkten 227 institutionele beleggers mee, die samen 706 miljard dollar beheren.

Vorig jaar dacht 15% van de ondervraagden erover om meer geld in beleggingsfondsen te steken. Dat percentage is dit jaar verdubbeld tot 32%. Meer dan de helft (55%) wil het bij het huidige hedgefondsenbelang houden, terwijl 13% erover denkt minder geld in hedgefondsen te steken.

Michael Montforth van JP Morgan laat Bloomberg weten, dat beleggers zeker niet gek zijn geworden. Volgens hem willen institutionele beleggers de portefeuilleweging van hedgefondsen vergroten om zo nieuwe markten aan te boren. "Zij gebruiken hedgefondsen puur als spreidingsinstrument."

Meer institutionele beleggers willen investeren in hedgefondsen

Betere kansen in Azië

De hedgefondsindustrie kan wel wat extra geld gebruiken. 2018 was een slecht jaar voor de hedgefondsindustrie. Hedgefondsen boekten gemiddeld een negatief rendement van 4,8% en zagen 35,5 miljard dollar wegstromen. Sinds 2000 werden er niet zo weinig nieuwe hedgefondsen gelanceerd als afgelopen jaar.

De ondervraagde institutionele beleggers blijven overigens kritisch over het gebrek aan transparantie van hedgefondsen. Ook zijn ze zeker niet enthousiast over elke beleggingsstrategie. Beleggingen in Azië en slimme obligatie-oplossingen zijn gevraagd. Long-short-beleggingen, event driven- en optie-strategieën worden dit jaar verkocht.

Monforth legt uit: ""De Aziatische markt opent zich en dat biedt lucratieve arbitragekansen. Dat Europa en de VS last hebben van een economische groeivertraging in combinatie met het afbouwen van QE dwingt beleggers om het elders te zoeken."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Pensioen