Nieuws

NN IP lanceert Green Bond Short Duration-fonds

NN Investment Partners (NN IP) lanceert een nieuw fonds voor groene obligaties met een relatief korte looptijd. Het fonds heeft dezelfde strategie als het NN Green Bond Fund, maar dan met een looptijd van twee jaar.

Groene-obligatiefondsen hebben een rentegevoeligheid van ten minste vijf jaar. Die lange looptijd heeft zo zijn risico's, zo hebben ze bij NN IP gedacht. Voor obligatiebeleggers die duurzaam willen beleggen en de risico's beperkt willen houden, heeft het Haagse beleggingshuis daarom een fonds op de markt gezet dat in greenbonds belegt met een relatief korte looptijd van 2 jaar.

'In deze fase van de cyclus is ons nieuwe fonds met kortlopende groene obligaties een kans voor beleggers die bescherming zoeken tegen stijgende rentes en willen profiteren van aantrekkelijke spreads. Daarnaast zal de VN op haar vierjaarlijkse High-level Political Forum (HLPF) in september aangeven hoe het staat met de SDG’s. Dit zorgt voor nieuwe aandacht voor de problemen die onze groeneobligatiefondsen aanpakken," aldus het persbericht.

Bram Bos, Lead Portfolio Manager Green Bonds bij NN Investment Partners: "Beleggen in groene obligaties brengt geen extra kosten met zich mee. Sterker, via groene obligaties kunnen beleggers de CO2-voetafdruk van hun obligatieportefeuilles verminderen en profiteren van een betere governance en meer transparantie, zonder dat dit ten koste gaat van liquiditeit en rendement.”

Bram Bos
Bram Bos van NN IP

Meetbare duurzame winst

NN IP is naar eigen zeggen de grootste aanbieder van open-end groene-obligatiefondsen. Het beheerde vermogen is in minder dan drie jaar gegroeid naar bijna 1 miljard euro. In die periode heeft het NN (L) Green Bond Fund volgens NN IP goede rendementen laten zien. "Het heeft sinds de introductie op jaarbasis 0,6% beter gepresteerd dan de benchmark (2,32% voor ons Green Bond Fund tegenover 1,65% voor de benchmark, per februari 2019)"

De bespaarde CO2-uitstoot per geïnvesteerde één miljoen euro in het NN Green Bond Fund is volgens NN IP gelijk aan de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 235 personenauto’s. De toegevoegde hernieuwbare energiecapaciteit is gelijk aan 63 windturbines.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus