Fleur van Dalsem werkt al tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

Real Life Hedge (10)

De crisis heeft de houding van grote beleggers veranderd, zo ondervinden John Hoek en Cees Collee, fondsmanagers van het DQS Fund. De bezwaren om te beleggen in een fonds dat ook netto shortposities kon aanhouden, zijn weg. Ook aan volatiliteit op zich wordt minder gewicht gegeven. Het ‘staartrisico’ van het fonds staat weer centraal.

Het was een rustige zomer met weinig spektakel. Ook een hedgefonds heeft zo zijn routines: de modellen hun werk laten doen, de research die altijd doorgaat en proberen het beheerd vermogen omhoog te krijgen, legt fondsmanager John Hoek uit.

“De prima performance van de aandelenmarkt in het algemeen in de afgelopen maanden leidt, net als bij de start van DQS Fund in 2006, weer de aandacht af van hedgefondsen zoals het onze.” Dit geldt met name voor de particuliere belegger die zich vooral laat leiden door de meest recente rendementen.

“Wel opvallend is de verandering van denken die wij bij institutionele beleggers bespeuren. Voordat het fonds van start ging hebben we met een aantal van hen gesproken. Er waren bij deze grootbeleggers toen nog veel bezwaren te beleggen in een fonds dat ook netto shortposities kon aanhouden”, vervolgt hij.

Dat argument horen Hoek en Collee nu, na de dramatische aandelenrendementen van vorig jaar, niet meer. Ook constateren ze een verschuiving in hoe er tegen volatiliteit en risico wordt aangekeken. Aan volatiliteit op zich wordt minder gewicht gegeven. Grootbeleggers lijken zich te realiseren dat dit voor instituten met een lange tijdshorizon toch minder belangrijk is.

 
Lees hier alle vorige afleveringen van Real Life Hedge
 

Staartrisico
John Hoek: “Waar terecht veel meer aandacht naar toe is gegaan, is het staartrisico wat is de maximale draw down van een fonds en wat is de kans dat de belegger zijn geld helemaal niet meer terugziet. En hoe houdt het fonds zich in diverse (extreme) marktomstandigheden.

Deze verschuiving in de beoordeling van fondsen is in ons voordeel. Wij hebben nooit geclaimd dat onze rendementen een volatiliteit hebben zoals die van Madoff, wel claimen we een goede risico-rendementverhouding te hebben. Maar wat belangrijker is: door de samenstelling van de portefeuille en het risicomanagement zijn de draw downs beperkt en is het staartrisico onder controle.”

Dat sommige beleggers nog steeds op de oude voet doorgaan met het beoordelen van hedgefondsen, bleek toen John Hoek onlangs een Amerikaanse verstrekker van seed capital aan de te telefoon kreeg die via-via van DQS Fund op de hoogte was gebracht. “Op zich is het al bijzonder dat hij op eigen initiatief contact met ons zocht.

Nadat hij eerst omslachtig uitgeweid had over zijn eigen carrière, vroeg hij wat onze breed was. Oftewel, bij welke grote firma’s wij allemaal gezeten hadden. Verder vroeg hij helemaal niets over het hedgefonds. Het antwoord moet hem teleurgesteld hebben, want we hebben daarna niets meer van hem vernomen.

Maar gelukkig zijn er genoeg andere beleggers die je niet willen beoordelen op je afkomst, maar op je prestaties.” Uit cijfers en berichten in de media blijkt dat institutionele beleggers in de tweede helft van 2009 weer meer willen investeren in alternatives, zoals hedgefondsen.

In de volgende aflevering van Real Life Hedge leest u of de fondsmanagers Hoek en Collee ook van deze trend kunnen profiteren.

DQS Fund en AEX per 1 september
Resultaat AEX 2009
+20,50%
Resultaat AEX 2009
-10,20%
Resultaat DQS Fund sinds oprichting (09/06)
+30,00%
Beheerd vermogen
3,75 miljoen euro


De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op dit artikel, klik hier.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40