Eerste Hulp voor beleggingsadviseurs!

Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Hij behandelt onder meer beleggingskwesties en prangende lezersvragen.

Worstelt u beroepsmatig ook met een beleggingsprobleem? Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Nieuws

Hoe gevaarlijk zijn leveraged ETF's?

Zijn leveraged ETF's (trackers met hefboomwerking) geschikt om te profiteren van een herstel van de Amerikaanse banken? Het antwoord is gecompliceerder dan een eenvoudig 'ja'. Er is iets vreemds aan de hand met het hefboomeffect van leveraged ETF's.

Beste Dr. Hoe,

Ik dacht met een tracker met hefboom extra te kunnen profiteren van het herstel van Amerikaanse financials. Maar nu zie ik dat van leveraged ETF’s op Amerikaanse financials zowel de longvariant als de shortvariant fors in de min staan. Hoe kan dat?


De dokter antwoordt:

ETF-aanbieders bieden steeds meer varianten aan op de goeie, ouwe eenvoudige indextracker. Ook zij voorzien met hefboomproducten sinds een jaar of twee in de meest prominente eigenschap van beleggers: hebzucht. Hang met dank aan swaps en andere derivaten een hefboom van 2 aan een tracker en je hebt met dezelfde investering de dubbele exposure naar de markt toe. Dacht u. Maar zo eenvoudig werkt het helaas niet.

Stel je hebt twee hefboomproducten, we noemen ze DIG en DUG. DIG is de ticker voor ProShares Ultra Oil&Gas Fund, een tracker op de olie- en gasindustrie mét hefboomwerking. Broertje DUG is zijn tegenpool, de ProShares UltraShort Oil & Gas Fund. Over de afgelopen twaalf jaar werd DIG 78% minder waard. Dat is te verklaren, want de zwaargewichten die de tracker volgt, verloren tientallen procenten. Maar DUG verloor in dezelfde periode 11%.

Toeval? Twee andere broertjes dan, FAS en FAZ. FAS is de Direxion Daily Bull Financial 3x, een tracker op financials met hefboom van 3. FAZ is de berenvariant, de Direxion Daily Bear Financial 3x, met dezelfde hefboom. Beide trackers volgen hetzelfde mandje met financials. Sinds begin dit jaar verloor de Bull-tracker 79% in waarde. En de Bear-variant? Die leverde 85% in. Rara…

Long én short in de min

Dit zijn overigens geen obscure trackertjes, de twee financials-trackers hebben samen 3,2 miljard dollar onder beheer, na de koersdalingen. Wat is hier aan de hand? Hoe kunnen de long- en shortvariant beiden verliezen? Bij gewone trackers id dit onmogelijk. Als de long-variant verliest, wint de short-variant. Maar bij de leveraged ETF’s ligt dat iets anders.

De crux zit ‘m in het woordje daily dat bij de Financial ETF’s zelfs in de naam is opgenomen. Deze trackers zijn prima geschikt voor korte ritjes van een paar dagen, maar wie langer blijft zitten moet zijn billen haast wel branden. The Motley Fool vat het krachtig samen: “These funds may perform as expected for a day or two, but they are proving to be compounding nightmares for anyone banking on these ETFs for longer than that. In short, they're not working.”

‘They’re not working’ is trouwens niet helemaal waar. Deze hefboomtrackers doen precies waarvoor ze gemaakt zijn. Het probleem is dat beleggers ze niet begrijpen en daardoor verkeerd toepassen. De bovenstaande grafiek (bron: Marketoracle.co.uk) laat een index zien en twee hefboomtrackers – eentje long, eentje short – die allebei underperformen ten opzichte van die index, precies als in de hierboven beschreven gevallen.

Praktijk levert pijnlijk bewijs

De index stijgt de ene dag van 100 naar 105 (+5%) en zakt de volgende dag weer naar 100 (-4,76%). De volgende dag stijgt de index weer naar 105, om de dag erna terug te zakken naar 100. Een zijwaartse markt. Na tien dagen staat de index op 100 en heeft een indexbelegger een rendement van 0%. Maar een long-ETF met hefboom 3 staat 7% lager en de short-ETF met dezelfde hefboom staat 14% lager….

Einstein zei ooit dat compounding interest de sterkste kracht in het heelal was. Maar in dit geval werkt het compounding effect tegen beleggers. Elke dag dat je de tracker aanhoudt, drijft je hefboomfactor iets af van het punt waarop je begon met die hefboom van 3. En als het de verkeerde kant op beweegt, ben je de pineut. Het verschil is op dagbasis niet groot, maar over een langere periode kun je flink de klos zijn. De praktijk is het pijnlijke bewijs.


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Lees meer

Impact beleggen