Nieuws

2019 is niet 2016

Morgan Stanley-analist Mike Wilson waarschuwt voor een nieuwe beurscorrectie. Beleggers vergelijken volgens hem ten onrechte de huidige beursrally met die van 2016, toen de economische situatie ook niet zo best was, maar de koersen wel stegen.

De rally van Amerikaanse en Europese aandelen zit in zijn derde maand. Volgens menig analist is de rally terecht na de overdreven koersval van eind 2018. Maar zo langzamerhand beginnen de zorgen over de omvang van de rally toch wel toe te nemen. Een analist, die waarschuwt dat het niet op deze voet door kan gaan, is Mike Wilson van Morgan Stanley.

Afgelopen maandag schreef hij een brandbrief aan zijn klanten die verslaggever Chris Matthews van Market Watch in handen kreeg.

Geen vergelijk met 2016

Volgens Wilson wordt er door bulls onterecht een vergelijking gemaakt met 2016, toen het net als nu bergaf ging met de bedrijfswinsten. De S&P 500-index steeg dat jaar met 9,5% terwijl de winst per aandeel slechts 1,2% opliep. Beursoptimisten hopen dat dit scenario zich dit jaar herhaalt.

Volgens Wilson zijn de marktomstandigheden in 2019 echter heel anders dan in 2016. Allereerst was er in 2016 nog veel ruimte naar boven: de Amerikaanse werkloosheid was met 5% niet abnormaal laag en bedrijven zaten niet aan hun capaciteitsgrenzen. Nu is dat anders met een werkloosheid van ruim onder de 4% en een extreem hoge bezettingsgraad (maatstaf voor benutting van productiemiddelen). Een uptick van de groei is daardoor nauwelijks mogelijk.

Rente drukt bedrijfswinsten

Ten tweede is het rentebeleid van nu een andere dan van 2016. De Amerikaanse Federal Reserve heeft weliswaar aangekondigd de rente voorlopig niet verder te verhogen, net als in 2016. Maar toen was de rente in de voorafgaande periode cumulatief met slechts 25 basispunten verhoogd. Nu is de rente cumulatief over een periode van twee jaar met 175 basispunten verhoogd van een bandbreedte van 0,5%-0,75% naar 2,25%-2,5%.

Dat is een groot verschil en heeft volgens Wilson nu al gevolgen op enkele rentegevoelige sectoren zoals de huizenmarkt en kapitaalintensieve industrieën.

China

Ten slotte geloven de beursoptimisten dat de Chinese economie een stevige duw in de rug zal krijgen door hogere overheidsbestedingen, wat ook gunstig is voor Amerikaanse en Europese bedrijven.

Voor de wereldeconomie zou dat inderdaad een zegen zijn, zegt Wilson. Maar hij vreest tegelijkertijd dat er teveel wordt verwacht van deze impuls. Destijds had de Chinese overheid namelijk veel meer bewegingsruimte. De schulden waren minder hoog. Dit keer kan het stimuleringsbeleid bijna niet anders dan veel voorzichtiger zijn.

Daar komt nog bij dat China de laatste jaren een draai heeft gemaakt weg van investeringen in exportgeleide industrieën naar bedrijven die produceren voor de binnenlandse consumptie. Het effect op de wereldeconomie zal dus kleiner zijn.

Verkopen?

Moeten beleggers dus nu gelijk beginnen te verkopen? De waarheid gebiedt te zeggen dat Wilson al ruim een maand waarschuwt voor een nieuwe crash, zegt Matthews. Als beleggers naar hem hadden geluisterd, hadden ze dus veel geld misgelopen. Van de andere kant was Wilson vorig jaar behoorlijk accuraat bij het voorspellen van de aandelencrash in het vierde kwartaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus