Nieuws

Indische Nifty-50 bedrijven stellen teleur

Over economische groei heeft India niet te klagen, maar bedrijven uit de Nifty 50-index profiteren daar relatief weinig van. Voor beleggers in indexfondsen is dat slecht nieuws.

De Indische economie is de afgelopen tien jaar hard gegroeid met gemiddeld 13% per jaar, maar de bedrijven uit de hoofdindex, de Nifty Fifty, hebben daar slechts in beperkte mate van geprofiteerd.

Samen haalden zij een gemiddelde omzetgroei van slechts 8%. Daar komt bij dat de meeste groei werd gerealiseerd door een handvol bedrijven uit sectoren met een lage kapitaalintensiviteit. 

Denk aan consumentengoederen, auto’s, farmacie en banken. Veel van de zwaargewichten uit de Nifty 50-index zoals staal-, energie-, mijnbouw en telecombedrijven deden het veel slechter.

Niet-beursgenoteerd

Het is een situatie die voor beleggers grote gevolgen heeft, zegt Saurabh Mukherjea, oprichter en CIO van Marcellus Investment Managers. Allereerst zegt het iets over de samenstelling van de index, die de kracht van de Indische economie slechts ten dele weerspiegelt.

De bedrijven met hoge groei zijn volgens Mukherjea sterk ondergewaardeerd, of zitten - erger nog - helemaal niet de index doordat ze niet beursgenoteerd zijn maar in handen zijn van rijke families of private investeerders.

Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld de taxibedrijven Ola en Uber en online retailers als Flipkart en Amazon. Ook de snel groeiende hotelsector is amper vertegenwoordigd op de beurs, net als producenten van consumentenelektronica en auto’s.

Precies andersom

Mukherjea ziet daar een groot verschil met de Verenigde Staten waar de grote trekkers van de economie zoals Amazon, Google en Netflix eerder oververtegenwoordigd zijn in de index dan ondervertegenwoordigd.

Het gevolg is dat in de VS bedrijven juist harder groeien dan de economie. Terwijl de Amerikaanse economie sinds 2009 met gemiddeld 4% per jaar is gegroeid, stegen de bedrijfsresultaten van S&P 500 bedrijven met 12%.

Indexbeleggen

Voor indexbeleggers in de VS was dat fantastisch nieuws. In India hebben  indexbeleggers het daarentegen een stuk lastiger.

Volgens Mukherjea is het ook voor de toekomst onverstandig om in India te beleggen in ETF's die de Nifty Fifty volgen.

Veel beter is het om een goed actief beheerd fonds te selecteren dat de snelle groeiers er weet uit te pikken en bedrijven uit de oude economie ontwijkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie