Nieuws

Fondsbeleggers krijgen straks geld toe

Nog even en fondshuizen vragen niet langer geld, maar geven geld toe om hun fondsen aan de man te brengen. Dit sluitstuk van de huidige race naar de kostenbodem is voor bijna alle fondshuizen rampzalig. Maar voor de eindbelegger is het ook geen goed nieuws.

We leven in een bijzondere financiële tijd. Sinds een paar jaar krijgen overheden geld toe als ze geld lenen. Nog even en beleggers hoeven niet meer te betalen voor beleggingsfondsen, actief en passief, maar krijgen ze geld toe. Het is het onvermijdelijke einde van de race naar de fondskostenbodem.

Tenminste, dat is de uitkomst van een onderzoek dat is uitgevoerd door de quants van het Amerikaanse beleggingsonderzoeksbureau Flowspring. Titel van het onderzoek luidt: The game theory of fund price Wars.

Speltheorie is een wiskundige tak van sport, ontwikkeld in de oorlog door John von Neumann en Oskar Morgenstern, die met name veel aanhangers kent onder economen. Juist prijsstelling, zoals ook fondsfees, nodigt uit om met speltheorie aan de gang te gaan. Want wat moet er op een prijskaartje staan?

Dit is het bekende dilemma: Is de prijs hoger dan die van de concurrentie, dan wordt er te weinig verkocht. Ligt de prijs veel lager, dan gaat de winst eraan, of kan een moordende prijzenslag volgen, waardoor het helemaal misgaat.

Psychologische barrière

Volgens Flowspring, dat de speltheorie heeft losgelaten op fondskosten, gaan we naar tarieven onder nul. Gratis fondsen bestaan al. De volgende stap is om beleggers te lokken met geld-toe-acties. Het is volgens Flowspring een logische en noodzakelijke stap om beleggers te trekken. Zeker actieve beleggingshuizen moeten volgens Flowspring drastische maatregelen nemen om de passieve opmars te stuiten.

Hoewel Flowspring toegeeft dat er een kleine psychologische barrière moet worden genomen om negatieve fondskosten mogelijk te maken, gaat de huidige trend duidelijk die kant op. De trend van dalende fondskosten leidt inmidddels al tot tot lagere inkomsten voor fondshuizen.

Door het verlagen van de fondskosten en het lanceren van goedkope fondsen liepen Amerikaanse fondshuizen in 2018 3,5 miljard dollar mis. Sinds 2014 liepen de Amerikaanse inkomsten uit fondsfees met veertien miljard dollar terug.

De prijstrend is duidelijk

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Prijzenslag

De laatste prijsstunter in de Amerikaanse beleggingsmarkt is Fidelity Investments, dat afgelopen zomer twee gratis indexfondsen lanceerde en de kosten van de overige indexfondsen met 35% verlaagde.

Doelwit van de prijsverlaging was Vanguard, maar ook andere assetmanagers leden met Vanguard mee. Fidelity had het besluit nog niet bekendgemaakt of beleggers dumpten hun aandelen van Amerikaanse assetmanagers. Feemageddon richt een klein bloedbad aan.

Goedkope fondsen overspoelen de markt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Nieuw verdienmodel

Vraag is natuurlijk: Hoe willen fondshuizen nog geld verdienen als hun fees onder nul liggen? Flowspring ziet securities lending als een aantrekkelijke inkomstenbron. In dat scenario helpen shortsellers fondshuizen uit de brand.

Daarnaast kunnen fondshuizen profiteren van het zogenoemde rimpeleffect. Beleggers die voor een fondsaanbieding van een assetmanager kiezen, zullen eerder geneigd zijn andere, duurdere fondsen van dezelfde assetmanager te kopen.

Zo kan een verliesgevend fonds als lokkertje worden gebruikt om andere, duurdere  producten te kunnen verkopen, die wel geld opleveren.

Eindspel

Waar gaat het eindigen? Volgens Flowspring kent deze uitputtingsoorlog onder fondshuizen vooral heel veel verliezers. Zodra het vermogen om nog geld te verdienen aan een verlieslatende strategie is uitgeput, zullen fondshuizen een voor een capituleren, waarna de paar overwinnaars er met de buit vandoor gaan.

Voor de eindbelegger is de huidige prijstrend dus geenszins een win-win. In eerste instantie wordt er flink geprofiteerd van de dalende tarieven en douceurtjes, maar is de strijd eenmaal gestreden, dan staat de overwinnaars niets meer in de weg om de prijzen te verhogen. Totdat nieuwe uitdagers opstaan, en een nieuwe prijzenoorlog weer kan beginnen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus