Nieuws

Analisten Fidelity International niet langer blij met Trump

De analisten van Fidelity International zijn nog positief over 2019 maar het houdt niet over. Debet aan het gedaalde vertrouwen is vooral het economische beleid van Trump, waarover steeds negatiever wordt gedacht. Lichtpuntjes?

Elk jaar vraagt Fidelity International de eigen analisten hoe bedrijven wereldwijd ervoor staan. Het duidelijke antwoord: een stuk slechter dan een jaar geleden.

Het sentiment daalde van +1,6 in 2018 naar +0,6 dit jaar. Dat is de grootste daling sinds de enquête in 2011 voor het eerst werd gehouden. Ondanks de opmerkelijke afname van het vertrouwen, blijven Fidelity-analisten, met uitzondering van die in China, voorzichtig optimistisch over dit jaar. Een sentimentscore boven nul duidt immers nog altijd op een positieve verwachting.

"Een uitbundige start in 2018 heeft plaats gemaakt voor een voorzichtig begin van 2019. Hoewel we geen volledige recessie zien opdoemen in de komende zes tot twaalf maanden, is het duidelijk dat we een stap hebben gezet richting het einde van de cyclus die tien jaar geleden begon", aldus Michael Sayers, Director of Research, Equities van Fidelity International.

Negatieve uitzondering China

China is de enige regio waar het vertrouwen onder het nulpunt zakte (-0,4). Maar liefst 70% van Fidelity-analisten die Chinese bedrijven volgen, verwacht dat het rendement op Chinees kapitaal in 2019 zal afnemen. Vorig jaar was slechts 29% van de Fidelity-analisten die mening toegedaan.

Marty Dropkin, Global Head of Research, Fixed Income van Fidelity International: "Zoals verwacht is de impact van de handelsoorlog tussen de VS en China een keerpunt voor onze analisten. Die handelsoorlog heeft voor heel wat onzekerheid gezorgd. Voor consumenten gaan de onzekerheden ook over hun vooruitzicht op een hoger loon, wat ook de bestedingen beïnvloedt. Beleggers moeten bij dit alles echter wel rekening houden met het vermogen van Beijing om de economie te stimuleren."

Dump Trump

De bezorgdheid over de aanpak van de Amerikaanse overheid neemt toe en de netto impact van het beleid van Trump op bedrijven zal naar verwachting negatief zijn. Bijna de helft (45%) van alle analisten zegt dat het beleid van Trump hun sector zal aantasten, tegenover slechts 13% vorig jaar. Minder dan een op de vijf denkt dat Trumps beleid positief zal uitpakken, een daling van 38%.

In Europa, waar de top van het bedrijfsleven aanvankelijk dacht dat Trumps op groei gerichte beleid hen zou kunnen helpen, groeit het scepticisme eveneens.

Maar het belangrijkste is de verschuiving onder Amerikaanse analisten, wiens enthousiasme volledig is verdampt. Meer dan twee derde van de Amerikaanse analisten zegt dat protectionisme een risico voor het bedrijfsleven vormt. Alleen analisten die zich bezighouden met opkomende markten in Azië maken zich nog meer zorgen over protectionisme.

Groeivertragingen nemen toe

De enquête geeft aan dat de - al volwassen - bedrijfscyclus verder vertraagt. Een derde van de analisten rapporteerde wereldwijd dat hun sectoren in een groeivertraging of in een recessie terecht zijn gekomen, tegen 13% vorig jaar. Slechts een vijfde meldde dat het beter ging, tegen 35% in 2018.

Analisten zijn licht verdeeld - 51% versus 49% - over de vraag of we aan het einde van de conjunctuurcyclus zitten. Vorig jaar beantwoordde 68% deze vraag nog met een duidelijk nee.

Over het onderzoek

Fidelity International’s jaarlijkse Analyst Survey omvat alle regio’s en sectoren. Het onderzoek is bedoeld om in een vroeg stadium veranderingen in het bedrijfsklimaat vast te stellen en nieuwe trends en investeringsmogelijkheden te identificeren.

De survey is gebaseerd op uitgebreide verslaggeving door Fidelity-analisten over hun eigen sector en verrijkt met inzichten die zijn opgedaan in talloze gesprekken met bedrijfsbestuurders. Gemiddeld hebben Fidelity-analisten jaarlijks 16.000 ontmoetingen met bedrijven. De opvattingen in het onderzoek weerspiegelen hierdoor de zienswijze van duizenden chief executive officers en andere senior executives van bedrijven over de hele wereld.

Fidelity International voerde het onderzoek uit in december 2018 onder 165 analisten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen