Nieuws

Invesco lanceert blockchain-ETF

Vermogensbeheerder Invesco lanceert vandaag in samenwerking met Elswood AM een innovatieve ETF gericht op bedrijven die inkomsten kunnen genereren uit blockchain-technologie.

De Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF is ontwikkeld in samenwerking met Elwood Asset Management, een op institutionele beleggers gerichte vermogensbeheerder gespecialiseerd in digitale activa en blockchaintechnologie.

Bin Ren, ceo van Elwood: "Blockchain bestaat al een decennium, maar veel mensen zien het nog puur als de technologie achter cryptomunten, terwijl het echte potentieel veel verder reikt. Steeds meer bedrijven, voornamelijk financiële dienstverleners, passen de blockchaintechnologie toe. We verwachten dat deze trend zich de komende jaren in meer sectoren gaat ontwikkelen. Wij geloven dat de blockchaintechnologie de potentie heeft de wereldeconomie te veranderen en dat dit in de huidige markt sterk onderkend wordt, net zoals dit het geval was in de beginperiode van het internet, toen de meeste mensen het nut van bijvoorbeeld e-mail niet zagen."

"Wij geloven dat de blockchaintechnologie de potentie heeft de wereldeconomie te veranderen."

Blockchaintoepassingen

Een blockchain is het beste te vergelijken met een grootboek, waarin de overdracht van activa georganiseerd is. Met behulp van de blockchain is het mogelijk om een transparante, onveranderbare, traceerbare en permanente registratie van alle transacties te creëren.

Cryptomunten waren de eerste activa die de blockchain-technologie gebruikten, maar ook medische data of juridische contracten kunnen via de blockchain tussen meerdere partijen uitgewisseld worden.

Blockchainindex

Chris Mellor, hoofd EMEA ETF Equity Product Management bij Invesco, zegt: "Blockchain is in potentie een grote bron van inkomsten. De ETF die we nu in de markt zetten, biedt beleggers toegang tot bedrijven die nu al winst boeken, maar ook extra potentieel bieden in de vorm van blockchain-gerelateerde inkomsten die op dit moment niet worden weerspiegeld in hun aandelenkoers."

De ETF belegt fysiek in de Elwood Blockchain Global Equity Index. De index biedt beleggers blootstelling aan internationale bedrijven in zowel ontwikkelde als opkomende markten die onderdeel uitmaken (of de potentie hebben om deel uit te gaan maken) van het blockchain-ecosysteem.

De index wordt voor Elwood Asset Management beheerd door Solactive AG, wereldwijd een toonaangevende aanbieder met expertise op het gebied van op maat gemaakte indices. De index wordt op kwartaalbasis herzien en geherbalanceerd.

Sector- en regioverdeling

In termen van de grootste allocaties naar sectoren is de verdeling binnen de index op dit moment als volgt: 46% informatietechnologie, 23% financiële waarden, 9% communicatiediensten en 8% grondstoffen en consumentengoederen.

De drie grootste geografische bestemmingen zijn de VS (39%), Japan (29%) en Taiwan (12%).

Kevin Beardsley, hoofd business development bij Elwood, merkte op: "Het grootste deel van de index bestaat momenteel uit aan bedrijven waarvan de waarde die specifiek aan blockchain-technologie is toe te schrijven zich in de fase "developing" of "potential" bevindt. Dit zijn bedrijven die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de mogelijkheden die de blockchaintechnologie biedt. In de loop van de tijd verwachten we echter dat naarmate de technologie meer alomtegenwoordig wordt, de balans van nature verschuift naar bedrijven met een significante, directe blootstelling aan blockchain-gerelateerde inkomsten."

ETF-gegevens

Naam: Invesco Elwood Global Blockchain UCTS ETF
Beurs: LSE
Valuta's: US dollar en pond sterling
Kosten per jaar: 0,65%

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?