Nieuws

Kunstmatige intelligentie neemt het over

In het nieuwste boek van futuroloog Amy Webb domineren negen bedrijven de wereld met behulp van kunstmatige intelligentie. Zij vreest bovendien dat China over 50 jaar de wereldmacht heeft gegrepen en dat westerse democratieën niet meer bestaan.

Nog niet eens zo lang geleden domineerde de olieindustrie met z'n seven sisters de wereldeconomie. Maar olie is uit en artificial intelligence (AI) is in. Shell en Exxon hebben plaatsgemaakt voor de G-Mafia en BAT, een groep internetbedrijven wiens macht alleen maar verder zal toenemen. Het is zelfs goed mogelijk dat de grote negen in het AI-tijdperk hele democratieën zullen laten verdwijnen.

Tenminste, dat schrijft Amy Webb in haar boek "The Big Nine", waarin ze een aantal toekomstscenario’s op een rij zet.

Europa speelt geen rol

In alle scenario’s van Webb spelen negen bedrijven een hoofdrol. Dat zijn de Amerikaanse bedrijven Google, Amazon, Apple, IBM, Microsoft en Facebook (de G-Mafia) en het Chinese trio Tencent, Alibaba en Baidu (BAT).

Deze bedrijven hebben nu al een enorme voorsprong op het gebied van cloud-computing, dataverwerking en netwerken. De kans dat zij ook aan het langste eind trekken bij AI is volgens Webb gigantisch.

In haar ogen wordt het bij AI verder een wedrennen tussen de VS en China. Europa speelt geen rol van betekenis. 

Amy Webb is geen idiote fantast, maar een 44 jarige schrijfster, oud-journalist en professor aan de New York University. In haar hoedanigheid als futuroloog adviseerde ze bovendien meerdere overheden en technologiebedrijven.

Best-case en worst-case

Vast staat voor haar dat de wereld zoals we hem vandaag kennen zal verdwijnen door AI. In het meest positieve scenario werken de zes Amerikaanse bedrijven samen met overheden en kennisinstituten uit de hele wereld. Het welzijn van de wereldbevolking is voor hun belangrijker dan het maken van winst.

Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen ziektes en epidemieën sneller worden opgelost, het klimaat gered, er is meer vrije tijd en robots doen het werk. Big Brother is niet alleen “watching you” maar ook “protecting you”.

Niet alleen humanoïde robots

Een fout die veel mensen volgens Webb maken is te denken dat het nog lang duurt voordat AI een wezenlijke impact op ons leven zal maken.

Webb in een interview in de MIT Technology Review: “Er wordt bij AI vaak gedacht aan lopende, sprekende machines die zelf beslissingen nemen. Maar dat is niet waar het om gaat. Punt is dat we nu al miljarden kleine ontwikkelingen zien die leiden tot geautomatiseerde  systemen die besluiten nemen zonder tussenkomst van een mens”.

Het zijn bij AI dus niet alleen humanoïde robots waar je aan moet denken maar om veel meer, van remmen die zelf besluiten te remmen tot Netflix dat kijkers op eigen houtje tips geeft over wat te kijken.

Rol van de overheid

Het grote risico is dat de overheid in dit proces de regie verliest en het voor bedrijven belangrijker is om naar de aandeelhouders te luisteren dan te werken voor het algemeen belang.

Dat is feitelijk nu de stand van zaken, vindt Webb.

Een worst-case scenario is dat dit op een gegeven moment leidt tot Amerikaanse bedrijven die uit winstbejag de handen ineen slaan en Apple en Amazon bijvoorbeeld gezamenlijk een “home assistant” ontwikkelen die ons vertelt wat te doen en wat niet.

Amazon slaat in dit scenario zijn vleugels verder uit. Na online-supermarkten gaat de internetretailer bijvoorbeeld ook in de woningverhuur, waar de homeassistant “Applezon” natuurlijk van tevoren is geïnstalleerd.

Brave New China 

Het is een Brave New World waarin ook China steeds machtiger wordt. Daar heeft de overheid een grote voorsprong op het Westen omdat de Chinese regering al jaren de regie in handen heeft bij Alibaba, Tencent en Baidu.

Het Chinese regeringsdoel is volledige controle. En als we niet oppassen, zo waarschuwt Webb, is het China dat over 50 jaar met die visie de wereld regeert. Westerse democratieën bestaan dan niet meer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus