Nieuws

FCA: fondsbeheerders misleiden klanten over kosten

De Europese regels voor de financiële sector (MiFID II) worden door Britse fondsbeheerders nog onvoldoende nageleefd, constateert de toezichthouder FCA. Er is mogelijk sprake van misleiding van klanten over de kosten.

De Britse financieel toezichthouder FCA maakt zich flinke zorgen over de transparantie bij fondsbeheerders. Er is volgens de FCA sprake van misleidende communicatie als het gaat om de kosten.

Dat zei directeur Andrew Bailey vorige week tijdens een persconferentie.

De kritische toon van de FCA heeft alles te maken met de nieuwe Europese regels MiFID II. Die hadden voor meer helderheid over kosten moeten zorgen, maar dat is nu nog onvoldoende het geval.

Verwarring

“Vermogensbeheerders beseffen wel dat er nieuwe regels zijn, maar we moeten constateren dat die regels nog inconsistent worden nageleefd. Dat kan voor verwarring zorgen bij klanten die misschien misleid zijn over de kosten die hen in rekening worden gebracht," zei Bailey.

Bailey spreekt niet van opzet. Volgens hem is het goed mogelijk dat de complexheid van MiFID heeft gezorgd voor verwarring. “Wij zullen met de bedrijven samenwerken om ervoor te zorgen dat de verantwoording over de kosten in de toekomst op een correcte manier gebeurd.” De vermogensbeheerders krijgen een jaar de problemen op te lossen. 

Samenwerking

De FCA baseert zich onder andere op onderzoek door institutionele beleggers zelf die er achter kwamen dat zij over lang niet alle kosten correct op de hoogte zijn gesteld. De Britse brancheorganisatie voor de vermogensindustrie (The Investment Association) zegt in een reactie tegenover persbureau Reuters dat de sector graag samenwerkt met de FCA om problemen uit de weg te ruimen.

De organisatie hoopt bovendien dat de EU later dit jaar bij de evaluatie van MiFID ook wat doet om de regels helderder te maken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie