Nieuws

De logische comeback van Europese waarde-aandelen

Beleggers in Europese waarde-aandelen deden de afgelopen jaren slechte zaken. Volgens Tom Buckingham van het JP Morgan Europe Strategic Value Fund is er geen reden deze aandelen nog langer te mijden. "Het waarderingsverschil tussen groei- en waarde-aandelen heeft extreme niveaus bereikt."

De beleggersconsensus is negatief over Europa. U bent graag contrair?

"Ja het is een contraire strategie. Europa is niet geliefd, want het werelddeel bestaat uit een complex geheel van landen. Politieke risico's liggen constant op de loer. Er is altijd wel een negatieve verhaal te bedenken. Er is altijd wel een reden om bezorgd te zijn. Je kunt daarvoor weglopen, maar tegelijkertijd biedt dat juist kansen. De markt is namelijk niet goed in het inprijzen van politieke risico's, zo blijkt steeds maar weer.”
Waarom schat de markt politieke risico's verkeerd in?

"Politieke risico's genereren grote negatieve krantenkoppen, waardoor veel beleggers besluiten af te wachten. Dat drukt de koersen. Zodra risico’s vervolgens wegdrijven, stappen beleggers weer in de markt om aandelen te kopen die duurder zijn, dan wat wij ervoor hebben betaald.”

Europese aandelen waren wel eens duurder

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

“Als bottom-up belegger hebben wij meer oog voor de fundamentals van bedrijven. Afgezien van de vele politieke risico's gaat het met Europa economisch prima. Dat is positief voor bedrijven. In de afgelopen twee jaar was er sprake van fikse Europese winstgroei en die houdt nog wel even aan. Voor dit jaar rekenen wij op een Europese winstgroei van 8%."

"Die winstgroei blijkt niet uit de waardering van Europese aandelen. Die ligt met een koers-winstverhouding van twaalf lager dan het langetermijngemiddelde."

Vergeet de politieke risico's!

“Niet helemaal. Neem de Britse markt. Die bestaat voor 75% uit bedrijven die hun omzet buiten het VK halen. Die worden door Brexit amper geraakt. Voor Britse bouwers is het een ander verhaal. Die zijn volgens ons alleen koopwaardig als de waardering overdreven laag is. Want zoals eerder gezegd, politieke risico's worden vaak overprijsd."

Het fonds belegt alleen in waarde-aandelen. Ook dat is een contraire insteek, want waarom zou de stijl value na al die jaren van underperformance beleggers de komende jaren wel blij maken?

"Deze vraag krijgen wij vaak en al geruime tijd. Het klopt zeker dat de afgelopen tien jaar vooral een bullmarkt was voor groeiaandelen. Inmiddels heeft de waarderingsspread tussen waarde- en groeiaandelen extreme niveaus bereikt. In het verleden gingen waarde-aandelen dan outperformen.”

Waarderingsspread Europese waarde- en groeiaandelen op recordhoogte

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

“Op basis van de huidige waardering dalen de winsten van autobedrijven de komende tien jaar met 6% per jaar. Daar geloven wij niets van. Ook voor banken wordt uitgegaan van tien jaar van winstdalingen. Dat pessimisme delen we ook niet. Feit is dat de winsten van waarde-aandelen in de afgelopen twee kwartalen beter waren dan verwacht."

Winsten waardebedrijven in de lift

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De kracht van disruptie heeft met name waarde-aandelen hard geraakt. Hele sectoren staan op hun kop. Dat lijkt me wel iets om rekening mee te houden.

"Dat is een belangrijke reden waarom waarde-aandelen zo veel goedkoper zijn dan groeiaandelen. Maar disruptie is niet nieuw maar van alle tijden. Ook bedrijven, die zich in de waardehoek ophouden, passen zich voortdurend aan. Olie- en gasbedrijf Total investeert inmiddels hevig in batterijen. Volkswagen gaat vol voor elektrisch.”

“Wij zoeken waarde-aandelen met de beste groeikansen tegen de laagste waardering. Maar ook als een bedrijf minder slecht presteert dan de markt denkt, kan er alpha worden geboekt. Een voorbeeld daarvan zijn de tabaksbedrijven, die in een duidelijk neergaande markt de schade beter weten te beperken dan wordt verwacht.”

“Daarnaast denk ik dat er tegenwoordig voor veel groeiaandelen te veel wordt betaald. Beleggers hebben de neiging winstgroei te extrapoleren, maar voor elk bedrijf komt er een moment dat de winstgroei vertraagt."

De helft van de fondsportefeuille bestaat uit financials en grondstoffenbedrijven. Is dat niet vragen om problemen?

"Een groot deel van de Europese aandelenbeurzen bestaat uit financials. Die zijn in Europa zwaar vertegenwoordigd. Het fonds is onderwogen in banken, want wij hebben zorgen over toekomstige winsten, gelet op de vertraging van de economische groei en de lage rentes. Tegelijkertijd is het fonds overwogen in verzekeraars. Die zijn defensiever, goedkoop, sterk gekapitaliseerd, en betalen royaal dividend."

"Voordeel van verzekeraars is bovendien dat zij een positieve correlatie kennen met volatiliteit. Zodra de volatiliteit stijgt, kiezen beleggers eerder voor verzekeraars.”

Waarom zo een zware grondstoffenweging?

“De groei van de wereldeconomie is positief en dat is goed nieuws voor mijnbouwers. Net als bij de energiebedrijven zijn mijnbouwers de laatste jaren voorzichtiger geworden met investeringen. Er is meer focus op cashflow en winst, dus aandeelhouderswaarde. Wij zien binnen de energie- en basismaterialensector veel goedkope bedrijven die op basis van een sterke cashflow hoge dividenden uitkeren.”

Duurzaamheid is geen issue?

“Natuurlijk houden wij daar rekening mee. We gaan ook gesprekken aan met bedrijven, zodat er werk wordt gemaakt van een duurzamere bedrijfsvoering. Het is onze taak om druk te houden dat zaken veranderen.”

Wat is het grootste risico dat het fonds bedreigt?

“De portefeuille is redelijk goed uitgebalanceerd om elk risico het hoofd te bieden. Een recessie zien we binnenkort niet voorbijkomen. Mocht de winstgroei afzwakken, dan kijken we opnieuw naar de portefeuille. Dan doel ik niet op de absolute winstgroei, maar op de geboekte winstgroei ten opzichte van de verwachtingen.”

Er zijn beleggers die rekening houden met een spike in overnames. Lage rente en lage waarderingen lokken dat uit.

“Een stijging van M&A-activiteiten is inderdaad iets waar we rekening mee houden. Als een aandeel te goedkoop is, dan is er immers altijd de kans dat een partij langskomt om het bedrijf te kopen.”

De koersen van Europese waarde-aandelen gaan vliegen?

“Dat kan ik natuurlijk niet beloven. Maar de huidige lage waarderingen en positieve winstrapportages vertellen ons dat het nu een goed moment is om in Europese waarde-aandelen te stappen.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus