Nieuws

Lage kosten ETF's drukken inflatie

Indexfondsen drukken de kosten voor beleggers zoveel dat het zelfs is terug te zien in de Amerikaanse inflatiecijfers.

Dat indexfondsen en ETF's het wereldwijde vermogensbeheer grondig hebben veranderd is algemeen bekend, maar dat ze zelfs macro-economische gevolgen hebben is relatief nieuw. Dat schrijft de New York Times in een artikel.

Volgens econoom Michael Feroli van JP Morgan was bijvoorbeeld in januari het effect op de inflatie in de Verenigde Staten enkele basispunten.

Een basispunt is 0,01 procentpunt, wat misschien niet veel lijkt, maar opgeteld over vele jaren wel behoorlijk aantikt.

Vijf keer zo duur

Puur en alleen voor de fondsenindustrie zijn de cijfers veel imposanter. De afgelopen tien jaar zijn de beheerkosten voor indexbeleggers met 40% gedaald.

De kosten van actief gemanagede fondsen zakten met ongeveer 20%. En toch waren actieve fondsen nog altijd vijf keer zo duur dan passieve indexfondsen.

Voor beleggers was dat genoeg reden om op grote schaal over te stappen op indexfondsen en ETF’s. Uit gegevens van Mornigstar blijkt dat er in 2008 van al het geld in beleggingsfondsen nog maar 19,8% in indexfondsen/ETF's zat. In 2018 was dat gestegen tot 38,7%.

Duopolie Vanguard en BlackRock

Van die 38,7% is meer dan een derde in handen van Vanguard en BlackRock. We kunnen eigenlijk spreken van een duopolie,” zegt Kevin McDevitt, een senior analyst bij Morningstar. “De twee zijn zo groot dat iedereen moet reageren als zij iets doen, wat meestal betekent kosten verlagen.”

Voor de inflatie betekent dit dat er waarschijnlijk nog jaren een neerwaarts effect uit zal gaan van de ETF's. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen