Nieuws

Dollar blijft oppermachtig

Omdat de economische verwachtingen buiten de VS (nog) minder rooskleurig zijn, heeft de greenback weer verder aan kracht gewonnen.

Eind vorig jaar nam de waarde van de dollar 4,4% toe, het beste jaar sinds 2015, aldus Reuters. Sinds de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell eind januari zit er weer ruim 1,5% bij. 

En dat terwijl lagere rente doorgaans hand en hand gaat met een minder sterke munt. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse yen, de negatieve Japanse groei en rente, aldus CNN Business. Dit is een tegenvaller voor grote Amerikaanse bedrijven die hun geld ook in in Europa verdienen. 

Juist in Europa zijn economische vooruitzichten namelijk veel minder gustig geworden. Van die sterke dollar en afnemende economische groei hadden Amerikaanse bedrijven in Europa in het vierde kwartaal van 2018 al last. 

En doordat het buiten de VS naar verwachting economisch slechter zal gaan en bijvoorbeeld de ECB voorlopig de rente ook niet zal verhogen, lijkt het in de VS nog allemaal erg mee te vallen en lijkt de dollar de minst slechte valuta-optie van allemaal. 

Lees ook: Dollar blijft bij gebrek aan beter centrale valuta

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen