Nieuws

Beleggers hebben verkeerde vervuilers in vizier

Investeerders die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen, doen dat het best door te beleggen in kleinere bedrijven en minder liquide markten. De grote oliebedrijven horen daar zeker niet bij.

Er zijn nog altijd mensen die de hele ophef over milieuproblemen zoals plastic, klimaatverandering en luchtvervuiling overdreven vinden. “Een nieuwe religie”, schreef columnist Wierd Duk eerder deze maand in De Telegraaf. De Zweedse 16-jarige milieuactiviste Greta Thunberg is volgens hem gevaarlijk.

Toch kan de groep "milieugelovigen" allang geen sekte meer worden genoemd. Dat zou immers duiden op een kleine beweging met een afwijkende mening, maar het is een overgrote meerderheid binnen de wetenschap die vindt dat mensen de aarde veel te zwaar belasten.

Ecologische voetafdruk

Ook in beleggerskringen valt het thema niet meer weg te denken, zegt Ben Caldecott in een column voor Corporate Knights. Pensioenfondsen, verzekeraars en investeringsmaatschappijen stellen zich steeds vaker ten doel om de ecologische voetafdruk van de bedrijven waar ze in investeren te minimaliseren.

De redenen daarvoor zijn veelerlei, maar het belangrijkste is dat het van hen verwacht wordt. Steeds meer klanten verlangen dat groene criteria een grote rol spelen. En doordat dat zo is, en er steeds meer geld verhuist van grijze naar groene bedrijven, zullen deze ook in waarde stijgen. 

De vraag is alleen hoe je als institutionele beleger het meest effectief groen belegd. Het logische antwoord volgens Caldecott is door te investeren in bedrijven waar je het meeste invloed uit kan oefenen. Dat zijn bijvoorbeeld niet-beursgenoteerde bedrijven en bedrijven in ontwikkelingslanden waar kapitaal schaars is.

Verkeerde focus

Caldecott: “Het is daarom teleurstellend om te zien dat de meeste activiteiten van institutionele beleggers die bedoeld zijn om de milieuvoetafdruk van bedrijven te verminderen, gericht zijn op die bedrijven die het minst geschikt zijn en het moeilijkst te veranderen: de internationale olie- en gasbedrijven.”

Deze bedrijven zijn volgens Caldecott ongeschikt omdat er ten eerste heel veel beleggers in zitten waardoor het lastig wordt invloed uit te oefenen. Ten tweede kunnen oliebedrijven niet veel anders dan olie uit de grond halen. Dat gedrag valt niet te veranderen. Veel efficiënter is het om in bijvoorbeeld een niet-beursgenoteerd verpakkingsbedrijf te investeren waar vele mogelijkheden zijn om het productieproces te verduurzamen.

Vlees eten en vliegen

Dat investeerders een enorm positieve invloed kunnen hebben op het milieu is volgens Caldecott zo klaar als een klontje. Hij wijst op een recent onderzoek door de Nordea Groep die heeft vastgesteld dat iemand door het overhevelen van  zijn spaargeld naar duurzame fondsen 27 keer zo effectief zijn milieuvoetafdruk kan verkleinen dan door het aanpassen van zijn levensstijl. Het levert bovendien veel meer rendement op.

Dat moet zelfs mensen, die de milieudiscussie onzin vinden, aanspreken. Uw geld lucratief en milieuvriendelijk wegzetten, zonder dat u daarvoor hoeft te stoppen met vlees eten, autorijden en veelvuldig vliegen naar de zon. Mooier wordt het niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?