Nieuws

Wereldwijd dividend naar nieuw record

In 2018 stegen de wereldwijde dividenduitkeringen met 9,3% tot 1,37 biljoen dollar. Dat is een nieuw record. Voor dit jaar verwacht Janus Henderson Investors een onderliggende dividendgroei van 5,1%.

De wereldwijde dividenduitkeringen zijn in 2018 gestegen naar recordhoogte. Dat vertelt de Janus Henderson Global Dividend Index. De forse dividendgroei werd mede gedragen door een sterk vierde kwartaal, ook al gingen de aandelenkoersen toen over een breed front omlaag.

In 2018 steeg het wereldwijde dividend met 9,3% tot 1,37 biljoen dollar. De onderliggende groei (exclusief onder meer speciale dividenden en valuta-effecten), waar Janus Henderson liever naar kijkt, kwam uit op 8,5%. Dat is de beste performance sinds 2015, ver boven het langetermijngemiddelde van 5% tot 7%.

Volatiele koersen, maar stabiel groeiend dividend

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Belangrijkste dividendfeiten 2018:

  • Negen van de tien bedrijven verhoogden in 2018 hun dividend, of hielden dit gelijk.
  • In dertien landen bereikten de winstuitkeringen een record, waaronder grote landen als Japan, VS, Canada, Duitsland en Rusland.
  • Bedrijven in opkomende markten, VS en Japan boekten de meeste dividendgroei, terwijl Europa achterbleef.
  • Dividenduitkeringen van banken en mijnbouwbedrijven stegen sterk, terwijl telecombedrijven het zwakste presteerden.
  • In het vierde kwartaal bedroeg de wereldwijd dividendgroei 8,3%, een record voor een vierde kwartaal.
  • De Janus Henderson Global Dividend Index eindigde het jaar op een nieuw record van 187,3 punten. Bedrijven wereldwijd keerden in in 2018 maar liefst 638 miljard dollar meer uit dan in 2009, toen de index werd gelanceerd.

Opkomende markten: Aan het dividend lag het niet

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Janus Henderson verwacht dat dividenduitkeringen in 2019 met 3,3% stijgen naar 1,414 biljoen dollar. De verwachte onderliggende groei is met 5,1% hoger.

Europa en Australië vallen tegen

In de VS stegen de dividenduitkeringen in 2018 naar een record van 468,9 miljard dollar. Dat komt overeen op een onderliggende groei van 7,8%, aangevoerd door banken, gezondheidszorgbedrijven en technologiebedrijven. Slechts één op de 25 Amerikaanse bedrijven verlaagde in 2018 het dividend.

Na de VS stegen de dividenden het meest in Japan, dankzij hogere bedrijfswinsten en hoegere payout-ratio’s. Het beleid van Abe waarbij aandeelhouders meer in de watten worden gelegd, begint effect te krijgen.

In Europa stegen de dividenden minder snel, namelijk 5,4% op onderliggende basis. De winstgroei werd vooral gedrukt door magere dividenduitkeringen in Zwitserland en een forse dividendverlaging door Inbev in België. Toch was het geen slecht jaar, want 90% van de Europese bedrijven verhoogde het dividend.

Na een zwak eerste kwartaal herstelden de dividenden in opkomende markten sterk in de rest van het jaar. Over heel 2018 gezien bedroeg de onderliggende groei maar liefst 15,9%. Rusland droeg het meeste bij aan deze groei, met uitkeringen die een record bereikten. Ook in China stegen de dividenduitkeringen sterk.

Dividendregio Azië

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dividendinhaalslag mijnbouwers

Van alle sectoren noteerde de mijnbouwsector de meeste dividendgroei in 2018. Ook banken en oliemaatschappijen verwenden hun aandeelhouders.

De telecomsector presteerde het zwakst, met vlakke of lagere uitkeringen in de helft van alle landen die een plaatsje hebben in de dividendindex van Janus Henderson.

Tech leidt de weg

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Terug naar de langetermijntrend

Ben Lofthouse (foto), hoofd Global Equity Income bij Janus Henderson, verklaart de bovengemiddelde dividendgroei in 2018.

"De sterke performance is een afspiegeling van een aantal factoren. Zo hebben verschillende sectoren, zoals mijnbouw, olie en banken, hun dividenduitkeringen genormaliseerd na een periode van lage of zelfs helemaal geen dividenden. Daarnaast kiezen enkele van de grootste technologiebedrijven er nu ook voor om dividend uit te keren. De belastingverlaging in de VS had natuurlijk ook een positief effect op de hoogte van de dividenduitkeringen."

Voor het komende jaar verwacht Lofthouse een dividendgroei die meer in lijn is met de langetermijntrend. "De groeiverwachtingen voor bedrijfswinsten zijn gedaald, omdat de vooruitzichten voor de wereldeconomie naar beneden zijn bijgesteld. Toch verwachten de meeste analisten nog steeds een positieve winstgroei in 2019."

Lofthouse: "Dividenden zijn in ieder geval een stuk minder volatiel dan winstcijfers en daarom blijven we optimistisch over de vooruitzichten voor beleggers die zich richten op inkomsten."

's Werelds royaalste dividendbetaler is ... RDS

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?