Nieuws

Nederlands pensioenvermogen 7% lager in 2018

Het gezamenlijke vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is, gemeten in Amerikaanse dollars, in 2018 gedaald met 6,9% tot 1517 miljard, aldus Willis Towers Watson.

Een deel van deze daling is toe te schrijven aan de wisselkoers tussen euro en dollar waardoor de daling in euro’s slechts 2,6% bedroeg. Deze daling is in lijn met de ontwikkeling van het pensioenvermogen wereldwijd.

In de 22 grootste pensioenmarkten bedroeg de daling gemiddeld 3,8%. De daling volgt na een recordstijging in 2017.

Het pensioenvermogen maakte toen de sterkste jaarlijkse stijging in 20 jaar door, zo berekende Willis Towers Watson in hun Global Pension Assets Study 2019.

DC groter dan DB

Als percentage van het bbp beschikt Nederland met 167% nog steeds over het hoogste pensioenvermogen van alle landen in de wereld, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008 (89%).

Nederland wordt gevolgd door Australië (131% en Zwitserland (126%). Gemeten in dollars bedroeg de stijging van het Nederlandse pensioenvermogen gemiddeld 5,9% per jaar. Nederland scoort daarmee iets hoger dan gemiddeld (5,3%), maar beduidend lager dan bijvoorbeeld Australië (10,2%) en de Verenigde Staten (7,7%).

Uit het rapport blijkt verder dat het vermogen in beschikbare premieregelingen (DC) wereldwijd voor het eerst groter is dan het vermogen in toegezegde premieregelingen (DB).

Slechts 6% in DC

De groei van het vermogen in DC-regelingen in de afgelopen tien jaar is met 8,9% per jaar aanmerkelijk hoger geweest dan in DB regelingen (4,6%).

In Nederland blijven DB regelingen verreweg het populairst met 94%. De overige 6% zit in DC regelingen, een percentage dat over de afgelopen tien jaar stabiel is gebleven.

Nederland laat daarmee alleen Japan en Canada voor zich (beide 95% DB). 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement