Nieuws

Deense pensioenmiljarden op drift

Deense pensioenfondsen halen massaal geld weg bij externe vermogensbeheerders. Volgens twee van de grootste fondsen, PFA en TPA, zijn de resultaten te laag en de kosten te hoog.

Denemarken is een klein land met net als Nederland een enorm pensioenvermogen. Traditioneel wordt een groot deel van dat vermogen belegd via externe vermogensbeheerders, maar twee van de grootste pensioenfondsen, het commerciële PFA en overheidsgerelateerde ATP, willen daarmee stoppen.

De twee fondsen, met samen 210 miljard dollar onder beheer, zijn volgens Bloomberg ontevreden over de resultaten en de hoge kosten van fondsbeheerders.

Alpha?

PFA en ATP laten weten op zich niks tegen vermogensbeheerders te hebben als ze maar voldoende alpha leveren, maar dat doen ze niet. De rendementen wegen niet op tegen de hoge kosten die beheerders in rekening brengen. “We betalen fondsmanagers graag als ze alpha genereren,” zegt ceo Bo Foged van ATP. “Maar de rendementen zijn steeds matiger waardoor het belang van de kosten steeds groter worden.”

Volgens Allan Polack, baas van PFA, zijn kosten voor zijn bedrijf ook essentieel. Hij wil externe managers in de toekomst zoveel mogelijk mijden en het belang van directe investeringen in de portefeuille verhogen.

Dat aandeel ligt nu bij 23% en moet naar 30%. Polack: “Om het simpel uit te drukken. Als we de beleggingen zelf in de hand nemen, dalen de kosten en hoeven we de winsten niet te delen met anderen.”

MiFID II

Dat steeds meer pensioenfondsen afscheid nemen van externe vermogensbeheerders, is niet nieuw. Het heeft grotendeels te maken met de opkomst van indexproducten, die de afgelopen decennia bewezen hebben tegen  lagere kosten evenveel rendement op te leveren als actief beheerde beleggingsfondsen.

Daar komt volgens Bloomberg nog eens bij dat door de nieuwe regels van MiFID II er veel meer duidelijkheid is gekomen over hoe hoog de winstmarges van beleggingsfondsen daadwerkelijk zijn.

PFA en ATP nemen overigens niet helemaal afscheid van externe vermogensbeheerders. Private equity is een tak van sport waarbij nog graag wordt samengewerkt met externe partijen, hoewel de kosten ook hier een steeds belangrijkere rol spelen bij de selectie.

Nederlandse pensioenkosten: +2 miljard euro

De trend naar meer eigen beheer is ook in Nederland zichtbaar met soms opmerkelijke en innovatieve voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan het plan van pensioenuitvoerder PGGM om samen met Shell elektriciteitsbedrijf Eneco te kopen, of het gerucht dat Nederlandse pensioenfondsen samen met het Canadese Brookfield Asset Management een bod zouden willen doen op KPN.

Dat heeft echter vooralsnog niet geleid tot lagere kosten. Integendeel, onderzoek van adviesbureau LCP wees vorig jaar uit dat de kosten in 2017 tot woede van de politiek een nieuw record hadden bereikt van twee miljard euro. Met name alternatieve beleggingen – hedgefondsen, private equity, vastgoed en infrastructuur – kostten klauwen met geld.

Nederlandse pensioenfondsen waren volgens het LCP-bericht in 2017 in totaal 8,6 miljard euro kwijt aan pensioenadministratie en beleggingskosten van het vermogen van ruim 1300 miljard euro. Dat was meer dan ooit, en maar liefst een miljard meer dan in 2016.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?