Nieuws

Mening werknemers belangrijk voor rendement

Nieuw onderzoek toont aan dat de mening van werknemers veel informatie bevat over toekomstige koersontwikkelingen van de bedrijven waarbij ze werken.

Zegt de mening van iemand op de werkvloer bij Philips, DSM of Unilever iets over de toekomstige koersontwikkeling van deze bedrijven? Het gangbare antwoord was tot nu toe meestal nee.

De meningen van personeelsleden zouden te subjectief zijn voor beleggers om te kunnen gebruiken. De meeste werknemers hebben bovendien slechts informatie over een klein deel van het bedrijf waar ze werken. Handen af dus van deze informatie.

Maar volgens Jinfei Sheng van de Paul Merage School of Business University of California moet deze theorie op de schop. Vooral in deze tijd van big data is de mening van werknemers wel degelijk interessant voor aandeelhouders.

Glazen deur

Sheng komt tot deze conclusie na een uitgebreid onderzoek naar de correlatie tussen werknemersopinies op de website Glassdoor en aandelenkoersen.

Glassdoor is een website voor werkzoekenden. De site is wereldwijd de grootste in zijn soort en had in 2017 gemiddeld 45 miljoen bezoekers per maand.

Van oorsprong is Glassdoor dus niet bedoeld voor beleggers, maar de site kan wel door hen worden gebruikt, blijkt uit het onderzoek van Sheng.

Gokkasten

Zijn meest duidelijke voorbeeld is het bedrijf Scientific Games (SGMS), dat producten, onder andere gokkasten, en diensten levert aan loterijen, casino’s en dergelijke.

In 2014 had SGMS grote investeringsplannen waarvan voor beleggers niet duidelijk was waartoe die zouden leiden. Wat ze hadden moeten doen is naar de werknemers luisteren op Glassdoor. Deze waren namelijk uiterst kritisch.

Het aantal positieve beoordelingen op Glassdoor kelderde in juli 2014 met 33%. Voornaamste kritiek was dat er werd geïnvesteerd zonder duidelijke strategie. De werknemers bleken gelijk te hebben. Eind augustus stond de koers 24% lager.

Tot 9% extra rendement

Niet alle individuele voorbeelden zijn natuurlijk zo overduidelijk, maar het totaalbeeld is wel significant. Sheng onderzocht de werknemersdata op Glassdoor over de periode 2012 t/m 2016 en als beleggers naar hun mening hadden geluisterd hadden ze een extra rendement kunnen realiseren van 0,61% per maand bij positieve commentaren en 0,71% per maand bij negatieve commentaren.

Per jaar komt dat neer op 7% en 9% extra rendement. Niet verkeerd voor beleggingsfondsen die op zoek zijn naar elk beetje extra rendement.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen