Nieuws

Beleggersdilemma: Amerikaanse aandelen houden of switchen?

Hoe om te gaan met de terugkeer van volatiliteit? Twee fondsmanagers in Amerikaanse aandelen kiezen voor verschillende benaderingen. Voor het eindresultaat maakt het weinig uit.

In een periode waarin de rentes wereldwijd laagterecords neerzetten, was het eenvoudig voor risicodragende portefeuilles om goed te presteren. Nu de volatiliteit is teruggekeerd, is het zaak om gefundeerde keuzes te maken. Gewoon aandelen kopen en wachten op hun (bijna) vanzelfsprekende rendement, is niet langer aan de orde.

Tenminste, dat is de boodschap van Matthew Benkendorf in een interview met Citywire. Benkendorf is CIO van Vontobel Asset Management en verantwoordelijk voor de Amerikaanse aandelenportefeuille van deze vermogensbeheerder.

Waardering is key

Volgens Benkendorf is de waardering van aandelen de komende jaren cruciaal. Het monetaire beleid van centrale banken zal immers normaliseren, al lijkt de Amerikaanse Federal Reserve nu even pas op de plaats te maken. Maar in tijden van stijgende volatiliteit is het volgens Benkendorf verstandig om naar de waarderingen van de verschillende aandelen te kijken.

Zelf ziet hij de beste kansen voor aandelen in de gezondheidssector. Daarnaast heeft Benkendorf een voorkeur voor niet direct in het oog springende namen in de techsector, zoals Adobe. Ook Visa en Mastercard staan op zijn kooplijstje.

Mits niet cyclisch

Nadim Rizk heeft een andere benadering. Hij beheert het Fiera Capital US Equity-fonds, een geconcentreerde portefeuille van ongeveer 25 bedrijven. Sommige van die bedrijven heeft het fonds al sinds de oprichting in 1990 in de portefeuille, aldus Rizk.

Rizk tracht zijn fonds zoveel mogelijk te beschermen tegen impulsgedrag. “Als we in de verleiding komen om ons gedrag te veranderen, sluiten we onszelf op in een donkere kamer. Daar komen we pas uit als het rumoer in de markt is verstomd," zegt hij.

Het Fiera Capital fonds investeert nauwelijks in cyclische fondsen, zoals mijnbouwbedrijven. Het fonds schuwt ook bedrijven die afhankelijk zijn van kapitaalintensieve investeringen als telecom en de nutssector. Maar net als Benkendorff belegt Fiera Capital in bedrijven als TJ Maxx, CME Group, Mastercard en Nike.

Andere benaderingen, zelfde rendement

Rizk maant beleggers om de verwachtingen voor de komende jaren te temperen. De rendementen zullen minder worden.

Op basis van prestaties in het verleden is er niet veel verschil tussen de benaderingen van Benkendorf en Rizk. Over de drie jaren tot eind november 2018 bedroeg het rendement van de twee beheerders respectievelijk 44,9% en 47,9%. Het rendement van de S&P 500 bedroeg in die periode 29,6%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie