Nieuws

Ray Dalio hedgefondskampioen

Hedgefondsen hebben voor het eerst in bijna tien jaar beter gepresteerd dan de S&P 500. Vooral dankzij fondsen zoals dat van Ray Dalio.

Hedgefondsen blijven tot de verbeelding spreken. Bridgewater, het meest succesvolle hedgefonds uit de geschiedenis, zag het vermogen afgelopen jaar met liefst 8,1 miljard dollar stijgen.

De teller van het beheerde vermogen bleef aan het eind van 2018 stilstaan op 133 miljard dollar, zo blijkt uit gegevens van LCH Investments.

Bridgewater, het beleggingsvehikel van Ray Dalio, blijft het meest succesvolle hedfgefonds uit de geschiedenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1975 is in totaal netto 57,8 miljard dollar aan vermogen toegevoegd.

Niet meedeinen met de beurs

Helemaal eerlijk is de vergelijking overigens niet. LCH Investments heeft geen beschikking over de cijfers voor 2018 van Soros Fund Management, met een totale toegevoegde waarde van 43,9 miljard dollar vorig jaar de nummer twee op de lijst.

Het geheim volgens Dalio is om een gebalanceerde portefeuille te bezitten. Simpelweg meedeinen op de golfbeweging van de beurs is in zijn ogen geen optie.

“Als je tevreden bent wanneer de beurs stijgt en onrustig wanneer deze daalt, is dat waarschijnlijk een teken van een portefeuille die niet in balans is,” zo citeert Marketwatch Dalio enkele weken geleden.

Waarde creëren

Naast Bridgewater hebben ook Renaissance Technology - met beheerder James Simons - en Two Sigma van David Siegel en John Overdeck een succesvol jaar achter de rug. Ze zagen het vermogen met respectievelijk 4,7 miljard dollar en 3,2 miljard dollar stijgen.

Beide fondsen naderen de top tien van meest succesvolle hedgefondsen aller tijden. Citadel, het beleggingsvehikel van Ken Griffin, is na Bridgeater en het Sorosfonds het meest tot de verbeelding sprekende hedgefonds uit de beleggingsgeschiedenis.

Het beheerde vermogen nam afgelopen jaar met 2,1 miljard dollar toe. In totaal is sinds de lancering van het fonds 30,7 miljard dollar aan waarde gecreëerd.

Gedaald vermogen

Het was niet de enige manier waarop Griffin de afgelopen weken in het nieuws was. De vermogensbeheerder vierde dit succes recentelijk met de aankoop van peperdure appartementen in New York en Londen.

Hedgefondsen hebben in het algemeen een goed jaar achter de rug. Relatief gesproken dan. Het vermogen van het gemiddelde hedgefonds daalde in het afgelopen jaar met 4,07%.

Dat is ruim 30 basispunten beter dan het resultaat van de S&P 500. Inclusief verstrekte dividenden daalde die beursindicator afgelopen jaar met 4,39%. Fondsen als Bridgewater hebben een duidelijke bijdrage geleverd aan dat resultaat.

Alleen de allerbeste

De tien meest succesvolle hedgefondsen uit de geschiedenis zagen in het afgelopen jaar het vermogen met 11,5 miljard dollar stijgen. Voor de top twintig was sprake van een stijging met 23,2 miljard dollar.

Dat staat in schril contrast met de prestaties van de overige fondsen. Die zagen het vermogen in het afgelopen jaar afnemen met meer dan 64,2 miljard dollar.

Dat geeft te denken in een omgeving waarin de toegang tot de meest succesvolle hedgefondsen slechts aan een selecte groep trouwe beleggers is voorbehouden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement