Nieuws

Sander Zondag: "De cirkel is weer rond"

Beleggingsfonds Obam - nu van BNP Paribas AM, gaat zelfstandig verder. Sander Zondag blijft het beleggingsteam leiden.

In de loop van het jaar, als de toezichthouder toestemming heeft gegeven voor de management buy-out, zal Obam (anno 1936) beheerd worden door een onafhankelijke beheermaatschappij, waarvan de meerderheid van het aandelenkapitaal in handen is van het beleggingsteam onder leiding van Sander Zondag, sinds begin 2013 de eindverantwoordelijke fondsbeheerder.

BNP Paribas Asset Management zal een minderheidsaandelenbelang in de nieuwe beheermaatschappij behouden. Het fonds komt onder de beheermaatschappij te hangen, legt Sander Zondag uit. De naam van de beheermaatschappij is nog niet bekend. "Wel een naam met iets van Obam erin, maar niet precies hetzelfde. Dat geeft ons op termijn ook ruimte om andere fondsen naast Obam te lanceren."

Qua strategie of organisatie verandert er voor het beursgenoteerde fonds Obam zo min mogelijk. "We waren met onze eigen raad van commissarissen en ons eigen beleggingsbeleid al redelijk onafhankelijk. We zullen nu meer gaan ondernemen. We zijn nu eigenlijk weer waar we in de jaren 1950-60 waren, de cirkel is zo weer rond."

Meer vermogen onder beheer

Obam beheert nu een miljard euro aan vermogen en het doel van Zondag is om dat weer te laten groeien. Op het hoogtepunt had Obam bijna zes miljard euro onder beheer. 

Van het team van Obam verhuizen de meeste medewerkers mee naar de nieuwe beheermaatschappij. "Als aandeelhouder." Maar Zondag denkt door de verzelfstandiging van het fonds ook beter kunnen concurreren op de arbeidsmarkt. "Ik kan nieuwe medewerkers daardoor een andere beloningstructuur bieden dan grote assetmanagers. Namelijk met aandelen."

Momenteel buigt de AFM zich over de vergunningsaanvraag van de beheermaatschappij. Zondag verwacht rond de zomer groen licht te krijgen van de toezichthouder. Dan zal het Obamteam ook verhuizen vanaf het Rembrandtplein naar een eigen kantoor.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen