Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Europese onzekerheid speelt Amerikaanse aandelen in de kaart

Ondanks een vermoedelijke vertraging in de groei van de wereldeconomie in 2019, verwacht State Street SPDR ETF’s dat de winstgroei van bedrijven op peil blijft. Dat geldt in het bijzonder in de VS.

De politieke onzekerheid blijft zijn tol eisen van Europese aandelen. De leiders in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben teveel politieke problemen aan het hoofd om de broodnodige hervormingen door te voeren die de eurozone kan beschermen als er weer een crisis uitbreekt.

Dat de Italiaanse regering onlangs water bij de wijn deed en een begroting indiende, die meer in overeenstemming was met de wensen van Brussel, was natuurlijk wel goed nieuws.

Europese onzekerheden

Maar voor een slepende kwestie als Brexit is er nog geen oplossing. Dat heeft zijn weerslag op de Europese markten. Pas als de Brexitonderhandelingen uiteindelijk uitmonden in een deal kunnen beleggers in Europese aandelen weer omhoog kijken.

Tenminste, als de diverse populistische bewegingen tijdens de aankomende Europese parlementsverkiezingen in mei geen grote overwinning boeken, want dat zou slecht nieuws zijn voor de Europese markten. 

De economische vooruitzichten van Europa zijn het probleem niet. Ondanks de vele onzekerheden is de Europese economische groei redelijk. SPDR ETF’s verwacht daarom dat ECB de kwantitatieve versoepeling dit jaar verder afbouwt en tegen het eind van 2019 misschien zelfs voor het eerst de rente weer verhoogd. 

Amerikaanse winstgroei

Voor Amerikaanse aandelen zijn de verwachtingen positiever. Ondanks de daling in oktober verwacht SPDR ETF’s nog steeds dat Amerikaanse aandelen in 2019 beter zullen presteren dan aandelen in de rest van de wereld. 

SPDR ETF’s geeft meerder redenen waarom Amerikaanse aandelen outperformen. Door de beperkte inflatie en de robuuste economische groei van de VS zijn beleggers bereid voor Amerikaanse aandelen een relatieve hoge prijs te betalen. Economische stabiliteit wordt gewaardeerd.

Daarnaast is de verwachte winstgroei in geen enkele regio hoger dan in de VS (zie ook afbeelding 1). Tot slot blijft de Amerikaanse consumptie, die 70% van de Amerikaanse economie uitmaakt, op peil. Loongroei in combinatie met een lage werkloosheid jaagt de Amerikaanse consumptie eerder verder omhoog dan dat er sprake is van een verzwakking. 

SSGA outlook aandelen

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan zijn er nog andere factoren, waar beleggers in Amerikaanse aandelen van profiteren. De verwachting is dat Amerikaanse bedrijven dit jaar stevig zullen investeren. Dat was immers de bedoeling van de belastinghervorming van Trump. Daarnaast gaat ook de inkoop van eigen aandelen gewoon verder.

Hoewel deze buybacks niet langer records zullen breken, zoals in 2018 nog het geval was, rekent SPDR ETF’s er wel op dat Amerikaanse ondernemingen ook dit jaar buitenlandse tegoeden terug naar eigen land zullen sluizen en een deel daarvan aan aandeelhouders zullen uitkeren. 

Positief over gezondheidszorg en technologie

Hogere bedrijfsinvesteringen zullen vooral cyclische aandelen ondersteunen, zoals industriële goederen. Die winnen bovendien aan momentum naarmate het einde van de cyclus nadert. Het Amerikaanse techsprookje is nog niet voorbij, maar SPDR ETF’s ziet inmiddels wel een verbreding van beleggersinteresse naar andere sectoren.

Zelf is SPDR ETF’s vooral positief over de gezondheidszorg en de technologiesector. Hoewel SPDR ETF’s vooralsnog niet gelooft dat aandelen in andere delen van de wereld Wall Street zullen verslaan, zijn er ontwikkelingen denkbaar waardoor dit toch gebeurt.

Mocht bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar ernstig verzwakken, de economische groei tegenvallen, de Fed ophouden met het verhogen van de rente en mocht China besluiten gigantisch veel geld in de economie te pompen, dan zullen beleggers in aandelen uit de opkomende landen een geweldig beursjaar kunnen beleven.

 

Lees meer

De impact van het coronavirus