Nieuws

Fed jaagt yen omhoog

Er komen steeds meer duifachtige geluiden uit de hoek van de Fed. Voor de Japanse yen is dat goed nieuws.

Het leger aan yen-optimisten blijft groeien. Vorig waren er al meerdere financiële instellingen, zoals JP Morgan, BNY Mellon en T Rowe Price, die de Japanse yen aanprezen als goede hedge tegen een terugval van de Amerikaanse en wereldeconomie. Nu zijn daar volgens mediabedrijf Bloomberg Standard Chartered, Citigroup, Bank of America Merrill Lynch en HSBC bijgekomen.

Essentieel element voor hun is de gewijzigde houding de laatste weken van de Federal Reserve die van behoorlijk “hawkish” is gedraaid naar “dovish” (lees ook het verhaal van Edin Mujagic). Dat duidt erop dat de Fed zich zorgen begint te maken over toekomstige groei, en dat is ook zichtbaar op de obligatiemarkt waar de rente op zowel korte- als langlopende treasuries is gedaald.

Renteverschil

Voor de dollar is dat ongunstig, maar voor de yen gunstig. De Japanse munt stond de laatste paar jaar juist flink onder druk doordat er veel geld stroomde van Japan naar de VS waar beleggers een hogere rente kregen.

Nu is het renteverschil afgenomen. De rentepremie op een Amerikaanse tienjarige lening was op 3 januari gedaald tot 256 basispunten tegenover een vergelijkbare Japanse obligatie. In november bedroeg deze kloof nog 312 basispunten, destijds het grootste verschil in elf jaar.

Een extra fundament onder de winst voor de Japanse munt is dat de correlatie tussen het renteverschil en de dollar-yen-wisselkoers in december sterk is toegenomen. 

Short dollar-yen

“We waren in afwachting van een echte reden om short te gaan in de dollar, en ik denk dat we die reden eindelijk hebben gevonden in de vorm van een dovish Fed", zegt Mayank Mishra, een strateeg bij Standard Chartered, tegenover Bloomberg. "Een short dollar-yen trade is nu een van onze belangrijkste conviction calls.”

Mishra verwacht dat de dollar/yen-koers dit jaar nog verder zal dalen richting de 105, terwijl de koers zich de afgelopen twee jaar grotendeels bewoog tussen de 110-120 yen voor een dollar.

Citigroup gaat nog iets verder en rekent op een wisselkoers van 103 binnen twaalf maanden. En Bank of America Merrill Lynch spant de kroon met de verwachting dat de Japanse munt de grens van 100 zal gaan testen.

De laatste keer dat de dollar/yen-koers structureel onder de 100 lag was in 2013.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus