Nieuws

Sterke vraag naar beleggingen in infrastructuur

De vraag naar infrastructuurbeleggingen vanuit institutionele hoek is groot, zo ondervindt ook UBS AM. Het tweede grote infrastructuurfonds van de vermogensbeheerder trok in korte tijd veel meer geld aan dan was beoogd.

Het Archmore Infrastructure Debt Platform II-fonds (IDP II), het tweede fonds voor Europese infrastructuurleningen van UBS Asset Management, heeft 9 maanden na lancering zijn cap van 1 miljard euro bereikt. Inmiddels is al ruim 200 miljoen euro belegd in vier infrastructuurleningen verspreid over Europa.

"Dankzij de grote belangstelling van institutionele beleggers is de oorspronkelijke doelstelling van 700 miljoen euro ruim overtroffen," zo meldt het persbericht. Het kapitaal is volgens UBS AM opgehaald bij een selecte groep van 48 partners, bestaande uit een mix van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen uit tien verschillende landen in Europa en Azië.

3,8% yield

Meer dan 70% van de beleggers in IDP II was ook al geïnvesteerd in UBS AM's eerste infrastructure debt fonds, Archmore Infrastructure Debt Platform I (IDP I), dat in 2018 werd afgesloten. "IDP I is inmiddels volledig geïnvesteerd in een gespreide portefeuille van infrastructuurbeleggingen met een gemiddelde yield van 3,8%."

Net als IDP I probeert IPD II te in te spelen op de aanhoudende vraag naar kapitaal voor middelgrote Europese infrastructuurfinancieringen. Daarbij richt het zich vooral op senior debt, voornamelijk via directe leningen waar het fonds het grootste potentieel voor risico-gecorrigeerde yield ziet.

Populaire geldbestemming

UBS Europese infra debt platform heeft inmiddels 1,6 miljard euro aan geïnvesteerd vermogen via de twee Archmore Europese IDP-fondsen. De bredere infrastructuuractiviteiten van UBS AM – zowel aandelen als leningen - staan onder leiding van Tommaso Albanese, en zijn goed voor ruim 4,5 miljard dollar (EUR 3,9 miljard) onder beheer. "De defensieve kenmerken van deze beleggingscategorie blijven in trek bij institutionele beleggers."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?