Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Voorsorteren op het einde van de cyclus

Op basis van het beeld van de Amerikaanse vastrentende markt lijken we het einde van de cyclus te naderen. Volgens State Street Global Advisors (SSGA) doen beleggers er daarom verstandig aan te kiezen voor kortlopende Amerikaanse obligaties en zich nog meer te focussen op kwaliteit.

De verwachte Amerikaanse rentedynamiek voor 2019 is volgens SSGA gelijk aan die van 2018. Rentevoeten die stijgen, curves die vervlakken en creditspreads die oplopen.

Het zijn tekenen dat het einde van de cyclus nadert en dat beleggers hun weg proberen te vinden in een periode dat centrale banken zullen verkrappen of dat, in het geval van de Fed, al aan het doen zijn. 

VS loopt voorop

Vooral de Amerikaanse vastrentende markt laat duidelijk zien waar het naartoe gaat. Doordat het Amerikaanse economische herstel eerder werd ingezet dan in de rest van de wereld, is het geen verrassing dat juist in de VS het einde van de cyclus in zicht is en dat juist de Amerikaanse centrale bank als eerst de rente weer begon op te trekken.

Naar verwachting zullen de Amerikaanse rentestanden hun top bereiken voordat de cyclus eindigt, en zal de rentecurve verder vervlakken naarmate de Amerikaanse centrale bank de rente verder optrekt. 

Doordat het verschil in economische groei en inflatie tussen de VS en de rest van de wereld steeds verder uiteenloopt, nemen ook de spreads tussen de regio's toe. Het renteverschil tussen de Amerikaanse en Duitse tienjaars is inmiddels het grootst sinds de introductie van de euro twintig jaar geleden. Hoewel het renteverschil duidelijk is te verklaren, zal het niet oneindig aanhouden. 

Ingrijpende veranderingen

Het is nog te vroeg om een convergentie van het wereldwijde monetaire beleid en de rentevoeten te verwachten, maar volgens SSGA is het wel zaak om de verdere ontwikkeling op de voet te volgen. Vooral de tweede helft van 2019 belooft spannend te worden.

Zo blijft in het Verenigd Koninkrijk de onzekerheid over de Brexit de markt van Britse staatsobligaties drukken. Hoewel de economische activiteit tot nu toe relatief veerkrachtig is gebleken, zal een harde Brexit een onmiskenbaar negatief effect hebben.

Alle opties, van een harde Brexit tot een evenwichtigere en misschien zelfs de kans op een nieuw referendum, liggen echter nog open. Het is dus nog altijd onduidelijk welke richting de rente op Brits staatspapier zal uitgaan. 

Focus op kredietkwaliteit 

De wereldwijde kredietcyclus verkeert in de laatste fase van de cyclus en het lijkt erop dat dit nog wel even aanhoudt, aangezien er zijn geen directe tekenen van een ommekeer te bespeuren zijn. De economische cijfers zijn nog altijd positief, vooral in de VS, waar de belastinghervorming heeft geholpen om de huidige cyclus te verlengen.

De belangrijkste economische indicatoren geven aan dat de Amerikaanse economische groei aanhoudt, wat de kredietmarkten over de korte tot middellange termijn extra manoeuvreerruimte geeft. 

Als we de Amerikaanse cijfers koppelen aan de geleidelijke afbouw van de monetaire verruiming wereldwijd, krapper wordende spreads en minder aanbod, dan zal het einde van de kredietcyclus niet meteen een bedreiging vormen voor de obligatiemarkt. Toch doen beleggers er verstandig aan hun risico’s te beperken en in hun tactische allocaties te kiezen voor kwaliteit, zowel bij high yield als investment grade obligaties. 

 

Lees meer

De impact van het coronavirus