Nieuws

Tien voorspellingen voor 2019

Overwogen in aandelen, meer onderwogen in obligaties, veel cash, vreemde valuta, grondstoffen en opkomende markten. Beleggingsstrateeg Stéphane Monier van Lombard Odier geeft zijn tips voor 2019.

Met de schrik van het derde kwartaal nog in de benen moeten beleggers nu snel de blik naar voren werpen.

Een recessie is niet in zicht en de waarderingen zijn aantrekkelijk. Volop kansen dus voor beleggers op fraaie rendementen op de aandelenmarkten.

Dat zegt Stéphane Monier, chief investment officer van Lombard Odier Private Bank in een gesprek met Citywire waarin hij tien voorspellingen doet voor 2019.

 1. Volatiliteit is een blijverdje
  2019 wordt niks voor beleggers met zwakke zenuwen want de volatiliteit blijft volgens Monier hoog. “Riskante effecten zijn gevoeliger geworden voor macro-economisch en politiek nieuws. Dat maakt de markten bewegelijker, en dat zal voorlopig niet veranderen.”

 2. Meer cash
  De hoge volatiliteit maakt het aantrekkelijk om een relatief groot deel van de portefeuille in cash of andere liquide middelen aan te houden. "Dat verlaagt de risico’s als het toch misgaat en maakt het eenvoudiger in te spelen op nieuwe kansen.”

 3. Aandelen hebben de voorkeur
  Aandelen hebben de voorkeur boven obligaties die volgens Monier niet echt goedkoop zijn en bovendien afhankelijk van de nog erg onzekere richting van het monetaire beleid van centrale banken. Aandelen zijn daarentegen na de decembercorrectie redelijk geprijsd. De economische fundamentals zijn bovendien goed met een afnemende maar wel positieve groei in de grote economische blokken. “Met een recessie ver weg, bieden aandelen een relatief laag risico.”

 4. Goede vooruitzichten voor technologiebedrijven en banken
  Banken en technologiebedrijven behoorden tijdens de december-crash tot de grootste verliezers, maar Monier gelooft niet dat dit zo blijft. Vooral bij de banken moeten beleggers wel goed kijken naar de solvabiliteit. Een sterke balans wordt voor de financials van groot belang als de businesscycle ten einde loopt.

 5. Opkomende markten
  Opkomende markten waren niet alleen zwak in december, maar in heel 2018. De aandelenkoersen hebben zich volgens Monier terecht aangepast aan de lagere groeiverwachtingen voor EM. Dat doet echter niets af aan het feit dat er nog altijd uitstekende kansen liggen, ook gezien het feit dat de meeste opkomende landen in een redelijk vroege fase van de bedrijfscyclus zitten. De vooruitzichten zijn uiteraard nog beter als China en de VS hun strijdbijl begraven.

 6. Reële rentes dichtbij hun piek
  Met de volatiliteit op een hoog niveau is het belangrijk de portefeuille te beschermen. Daar horen ook staatsobligaties bij. Monier denkt dat de Fed zo langzamerhand het einde van de rentecyclus nadert (het moment waarop de rente niet verder omhoog gaat, maar omlaag). Tot die tijd houdt Monier het bij obligaties met een gemiddeld relatief korte looptijd (duration).

 7. Zwakkere dollar kwestie van tijd
  De dollar was sterk in 2018 onder andere dankzij de fiscale en budgetaire stimuleringsmaatregelen van de regering-Trump. Uit onderzoek onder cio’s blijkt echter dat zij verwachten dat dit effect in 2019 langzaam zal wegebben. De Amerikaanse groei zal vertragen en daarmee zullen er meer zorgen komen over het grote overheidstekort. Voor de dollar is dat een nadeel.

 8. Veilige valutahavens
  De valutamarkten bieden volgens Monier goede mogelijkheden om portefeuilles te beschermen tegen volatiliteit. Vorig jaar gold dat ook al toen Lombard Odier de Japanse yen gebruikte als hedge, eerst tegenover de euro en daarna de dollar. Voor 2019 verwacht Monier dat munten uit opkomende markten die rol kunnen overnemen. Vooral valuta uit landen met een solide overheidsbegroting.

 9. Nieuw Brexit-referendum
  Er zijn nog maar een paar maanden te gaan tot Groot-Brittannië in maart de EU verlaat. Vooralsnog lijkt het te gaan richting een zogenoemde hard-Brexit, wat een ramp zou zijn voor de goederen- en dienstenhandel met de EU. De financiële markten hebben hier duidelijk op geanticipeerd als je kijkt naar het Britse pond dat dichtbij zijn laagste niveau versus de euro staat in twintig maanden. Maar Monier denkt dat de hard-Brexit uiteindelijk voorkomen zal worden. Premier Theresa May zal er volgens hem toch in slagen haar Brexit-deal door het parlement te loodsen en als dat niet lukt komt er een nieuw referendum. Beide scenario’s zouden goed zijn voor het pond. Het is een gokje waard.

 10. Grondstoffen ook een goede hedge
  Naast aandelen stelt Monier dus voor een beetje obligaties in portefeuille te nemen, veel cash en vreemde valuta. Diversificatie helpt de portefeuille immers te beschermen tegen extreme schommelingen op de beurs. In die mix mogen grondstoffen volgens hem ook niet ontbreken vooral omdat er vooralsnog geen tekenen zijn van overcapaciteit, zoals het geval was na de kredietcrisis. Olie, goud en andere edelmetalen zijn volgens Monier goede hedges tegen onrust in het Midden-Oosten en een escalatie van het Chinees-Amerikaanse handelsconflict.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen