Nieuws

Wat een fondsselector vooral moet kunnen

Pierre Bonart legt uit waaraan volgens hem een goede fondsselector moet voldoen. Zelf geldt hij als een van de beste op dit gebied.

Pierre Bonart secteert voor Edmond de Rothschildt de beste beleggingsfondsen ter wereld. Op die manier probeert hij voor zijn klanten een zo hoog mogelijk rendement bij een zo klein mogelijk risico te behalen.

Iets waar hij de laatste jaren behoorlijk goed in is gebleken. Het is een beroep dat in opkomst is omdat steeds meer banken en verzekeraars afstappen af van het beleggen in eigen huisfondsen.

Tegen Citywire vertelt Bonart welke eigenschappen een goede fondsenselector moet hebben. Veel lezen en analytische vaardigheden ontwikkelen zijn het belangrijkst. 

Wat is het ergste wat een portefeuillebeheerder tegen u kan zeggen?

"Het allerergste is niet eerlijk zijn. Wat verder erg negatief is als je professionals tegenover je hebt die passief zijn, niet proactief meedenken. Soms ontmoet je van dit soort managers waarvan je denkt dat ze gewoon iets herhalen zonder enige overtuiging of creativiteit. Ze zijn op het eerste gezicht onderdeel van een grote machine en dat stoot me af."

Wat zou u geweest zijn als u geen fondsen zou selecteren was?

"Dokter. Er zijn veel vergelijkbare vaardigheden die je daarvoor nodig hebt zoals klinisch denken, observatie, analyse en overtuiging."

Welk advies zou u een jongere collega geven?

"Ga eerst heel veel lezen. Leer en begrijp wat vermogensbeheerders en vermogensbeheerders doen en verhoog je kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie en waar ons dat naartoe leidt. Het gaat om het hebben van de juiste mindset en een manier om die te bevorderen door kennis op te doen. Ik zou mensen verder adviseren hun kritische en analytische vaardigheden zoveel mogelijk te ontwikkelen."

Welke vijf vaardigheden moet elke fondsselector hebben?

"Kritisch denken en nieuwsgierigheid is met name voor starters belangrijk. Vervolgens hebben de mensen in dit vak een vertrouwensplicht jegens hun klanten om te begrijpen en te waarderen wat zij willen en vinden. Verder is een goed begrip van de psychologie een ander belangrijke eigenschap. Ten slotte is het van belang je bewust te zijn van je eigen tekortkomingen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?