Nieuws

Nordea AM lanceert nieuw STARS-fonds

Nordea heeft zijn ESG-fondsenpalet uitgebreid met een Amerikaans aandelenfonds. De duurzame STARS-familie van Nordea AM bestaat nu uit 6 fondsen, die heel prima renderen maar door Morningstar niet als heel duurzaam worden beschouwd.

Nordea Asset Management (NAM) heeft afgelopen november met de lancering van het Nordea 1 - Noord-Amerikaanse Stars Equity Fund een nieuw lid toegevoegd aan zijn STARS-familie, een reeks van fondsen die leunt op stockpicking en strikte ESG-analyse.  

Het nieuwe fonds wordt beheerd door Johan Swahn, die tevens portefeuillemanager is van het Nordea 1 - Global Stars Equity Fund. Voor beide fondsen maakt Swahn gebruik van het ESG-ratingmodel en de jarenlange expertise van het ESG-analyseteam van Nordea AM. Dat is niet zo maar een team, want het won in de afgelopen 5 jaar de Capital Finance International-prijs voor het beste ESG-proces in Europa.

Het nieuwe STARS-fonds is begonnen met ruim 350 miljoen dollar aan beheerd vermogen. De STARS-familie van Nordea AM bestaat nu uit zes fondsen. De eerste STARS-aandelenstrategie werd in 2011 gelanceerd.

Outperformance, maar ...

Maar hoe goed heeft de strategie het gedaan? Neem het Nordea 1 - Global Stars Equity Fund. Dat werd in mei 2016 gelanceerd en deed het volgens Nordea in de periode tot november 2018 ruim 4% beter dan de benchmark.

Maar liefst 65% van de wereldwijde STARS-portefeuille is Amerikaans, hetgeen verklaart waarom fondsmanager Swahn moeiteloos een speciaal Amerikaans aandelenfonds erbij kan doen. De overlap zal groot zijn. De nummer 1-positie in de portefeuille is Alphabet met een weging van 4,54%. Dat is een tikkeltje verbazingwekkend, want dochter Google was onlangs het middelpunt van een Me too-schandaal. Het bedrijf staat ook al niet bekend als een fervent belastingbetaler. Daarnaast spelen er privacyissues en hebben toezichthouders problemen met de dominante marktpositie van het bedrijf.

Enfin, Morningstar geeft het fonds op zijn eigen duurzaamheidsschaal het predicaat Gemiddeld met 39 punten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ASN Duurzaam Aandelenfonds dat van Morningstar 57 punten krijgt en het duurzaamheidspredicaat Hoog.

Overigens komt ook Nordea 1 - Emerging Stars Equity Fund, dat al langer bestaat,  bij Morningstar niet verder dat Gemiddeld als het om duurzaamheid gaat. Dit fonds scoort met 45 punten wel hoger dan het wereldwijde STARS-aandelenfonds van Nordea AM.

Met het rendement is ook in dit geval weinig mis. Over de afgelopen vijf jaar bedroeg het jaarlijkse rendement van het opkomende marktenfonds 6,80%, en dat is 0,73% per jaar beter dan de index. Belangrijkste namen in de portefeuille zijn Tencent (7,5%), TSMC (6,9%) en Samsung Elec. (6,9%). 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus