Nieuws

Dit is de nieuwe IEXFonds 40, editie 2019

Maar liefst 17 nieuwe fondsen in onze eigen fondsenindex. En een categorieswitch: schone-energiefondsen maken plaats voor voor de populaire sector gezondheidszorg.

Als de IEXFonds 40-index zijn taak als benchmark voor een breed gespreide fondsenportefuille naar behoren vervult, was 2018 voor de gemiddelde fondsbelegger waarschijnlijk geen geweldig succes. 

De fondsenindex sloot het jaar af met een negatief rendement van -9,3%. Boosdoeners waren onder andere de emerging markets-, Azië- en grondstoffondsen, die het in 2018 zwaar te verduren hadden.

Opvallend was het dramatisch slechte jaar van de twee Nederlandse aandelenfondsen in portefeuille, die allebei ver achter bleven bij de AEX-index, die 10,4% inleverde in 2018.

Op de schop

Uiteindelijk is het doel van deze index niet om een zo hoog mogelijk rendement te maken, maar een breed mandje van fondsen te vertegenwoordigen. De enige echte relevante benchmark voor de IEXFonds 40 is de passieve tegenhanger Index 20+.

Die index, samengesteld door ETF-specialist Marcel Tak, bestaat geheel uit passieve indextrackers en deed het met een rendement van -6,1% minder slecht dan de 40 actieve fondsen.

Zoals gebruikelijk gaat de IEXFonds 40 ieder jaar op de schop: fondsen die niet langer voldoen aan de selectiecriteria verdwijnen uit de index. En uiteraard vervangen door nieuwe fondsen die daar wel aan voldoen.  

Dit zijn de nieuwe namen in de IEXFonds 40: 

 1. Fundsmith Equity Fund Feeder (Aandelen wereldwijd)
 2. Comgest Growth Europe Opps (Aandelen Europa)
 3. MFS Meridian Funds-European Value (Aandelen Europa)
 4. Threadneedle European Smaller Cos (Aandelen Europa smallcaps)
 5. Add Value Fund (Aandelen Nederland)
 6. UBS (Lux) Eq S - USA Growth(Aandelen VS)
 7. Hermes Asia ex-Japan Equity (Aandelen Azië-ex Japan)
 8. Comgest Growth Japan JPY (Aandelen Japan)
 9. JPM Emerging Markets Equity (Aandelen emerging markets)
 10. UBS (Lux) Eq S - Global High Dividend (Aandelen hoog dividend)
 11. Polar Capital Healthcare Opportunities (Healthcare & biotechnologie)
 12. NN Health Care Fund (Healthcare & biotechnologie)
 13. Schroder ISF Global Conv Bond (Convertibles)
 14. NN (L) EM Debt (HC) N D(Q) USD (Obligaties emerging markets)
 15. AXA WF Global High Yield Bonds (Obligaties high yield)
 16. Cohen & Steers SICAV European Real Estate Secs (Vastgoed Europa)
 17. Nordea 1 - Alpha 10 (Absolute return)

Wat hebben we veranderd?

De meest opvallende wijziging is een sectorswitch. We hebben de beleggingscategorie schone energie, ingewisseld voor de op dit moment populairder trend op beleggingsgebied: gezondheidszorg. 

Het bakje met aandelen Europa is geheel vernieuwd. De twee fondsen die we in portefeuille hadden vallen er vooral uit om procedurele redenen. BSF European Opportunities wordt in de Lipper-fondsendatabase (die wij volgen) niet langer onder Europese aandelefondsen geclassificeerd.

Janus Henderson Euroland valt uit de index omdat wij zelf onze definitie voor Europese aandelenfondsen wat hebben aangescherpt (geen deelgebieden zoals Euroland meer, maar aleen Europabrede fondsen).

Twee fondsen van J.P. Morgan AM en Nordea hebben stuivertje gewisseld. In de categorie Aandelen emerging markets maakte het smallcapfonds van J.P. Morgan plaats voor een largecapfonds. Nordea heeft nog steeds een fonds in de categorie absolute return, maar Stable Return van Claus Vorm moest wel zijn plekje afstaan aan multi-assetfonds Nordea1-Alpha 10 MA van zijn collega Asbjørn Trolle Hansen. 

Nieuwe namen en rugnummers

Verder opvallend is de opkomst van NN IP. Het hoogdividendfonds van NN verliest zijn plek in de index, maar daarvoor in de plaats vliegen twee andere fondsen de duiventil binnen. Een obligatiefonds emerging markets en een gezondheidszorgfonds. 

Polar Capital is met Healthcare Opportunities een hele nieuwe naam in de index. Ook fondsboetiek Fundsmith komt nieuw binnen met een wereldwijd aandelenfonds. Interessant, want allebei echt gespecialiseerde (kleine) huizen. Cohen & Steers debuteert ook in de selectie met een Europese vastgoedfonds. 

Kempen Orange Fund hebben we - na overleg - in portefeuille gehouden. De fondsmanager, Joop Witteveen, overleed afgelopen jaar plotseling. Bij een wisseling van het management zijn onze regels dat een fonds uit de index verdwijnt.

Het fonds had echter al een ervaren co-manager in de persoon van Michiel van Dijk, dus besloten we het Orange Fund in ieder geval niet om die reden uit de index te laten vallen. In prestaties over een langere periode blijft het Orange Fund met afstand een van de beste Nederlandfondsen.

Exits uit de IEXFonds 40

Dit zijn de fondsen die wel het veld hebben moeten ruimen: 

 1. Robeco BP Global Premium Equities (Aandelen wereldwijd) - Zakte op basis van het driejaarsrendement door onze ondergrens gezakt; de concurrentie in dit deel van de fondsenmarkt is moordend.
 2. Henderson Euroland (Aandelen Europa)
 3. BSF European Opportinities (Aandelen Europa) 
 4. Invesco Continental Europe Small Cap Equity (Aandelen Europa small- & midcaps)
 5. Teslin Participaties (aandelen Nederland) - teleurstellend rendement, nadat het fonds gouden jaren achter de rug had.
 6. Vanguard US Opportinities (Aandelen VS)
 7. Comgest Growth Asia Pacific (ex. Japan) (Aandelen Azië)
 8. Pictet Japanese Equity Opportunities (Aandelen Japan)
 9. JPM Emerging Markets Small Cap (Aandelen EM) - Is ingeruild voor een beter presterende largecapper van JPM.
 10. NN Hoog Dividend Aandelenfonds (Aandelen hoog dividend)
 11. Schroder Global Climate Change Equity (Aandelen schone energie) - wegens verdwijnen van deze fondscategorie uit de index.
 12. RobecoSAM Smart Energy Fund (Aandelen schone energie) - Zie 11.
 13. Morgan Stanley Global Convertible Bond Fund (Convertibles)
 14. Pictet Global Emerging Debt (Obligaties EM)
 15. AB FCP I-Global High Yield Portfolio (Obligaties high yield)
 16. DPAM Invest Real Estate Europa (Vastgoed Europa)
 17. Nordea 1 - Stable Return Fund (Absolute return) - Werd ingeruild voor een ander, beter presterend fonds van hetzelfde huis.

Hoe selecteren we?

De IEXFonds 40 bestaat uit veertig best-in-class beleggingsfondsen in twintig verschillende categorieën, verspreid over vijf assetclasses. De fondsen worden binnen hun categorie geselecteerd op verschillende criteria:

 • Prestaties over drie en vijf jaar
 • Fondsomvang
 • Reputatie fondsbeheerder en aanbieder
 • Dagelijkse prijsvorming
 • Maximaal drie fondsen per aanbieder in de index
 • Fondsen moeten zowel op het punt van prestaties als op omvang tot de beste 25% van de peer group behoren.

Alle fondsen wegen gelijk mee in de index, voor 2,5% van het totaalgewicht. De index beoogt dan ook niet een zo hoog mogelijk rendement te halen, maar geeft het rendement van de markt als geheel aan (aandelen, obligaties, onroerend goed en cash), gebaseerd op de bovengenoemde wegingen.

Elk jaar, per 1 januari, wordt gekeken of de fondsen nog aan de selectiecriteria voldoen en zullen er mutaties plaatsvinden.

De IEXFonds 40 wordt dagelijks berekend door administratiekantoor Circle Partners. De index heeft één koers per dag, op basis van de intrinsieke waarde van de onderliggende fondsen. Dividenduitkeringen worden op de dag van betaalbaarstelling weer in dezelfde fondsen geherinvesteerd door het bijkopen van participaties.

Lees hier meer over de regels: Alles over de IEXFonds 40

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus