Nieuws

Chinese economie zeer kwetsbaar

De winstwaarschuwing van Apple vorige week duidt volgens de Amerikaanse hoogleraar economie Arthur Dong op grote risico's voor de Chinese, dus ook wereldeconomie.

Apple was halverwege 2018 nog een stralend middelpunt op de aandelenmarkten, en dat had het vooral te danken aan de goede zaken in China. Negentien procent omzetgroei in China tot 9,55 miljard dollar in het eerste halfjaar was zelfs voor Apple-fans een verrassing. En dat ondanks het ook toen al smeulende handelsconflict met de VS.

De Apple-trein leek niet te stoppen, maar inmiddels weten we wel beter. De winstwaarschuwing van ceo Tim Cooke in de eerste week van het nieuwe jaar deed menig beleggersdroom in duigen vallen.

De Chinezen blijken beduidend minder i-Phones te kopen enerzijds dankzij een chauvinistische reactie op het handelsconflict (ze stappen over naar Chinese merken), anderzijds kunnen ze de dure i-Phones gewoon niet meer betalen.

i-Phone te duur

En het is vooral dit tweede aspect dat beursanalisten grote zorgen baart. Dat geldt ook voor de economie-professor Arthur Dong van de Georgetown McDonough School of Business. In een column voor nieuwszender CNN wijst hij op de enorme gevaren die het handelsconflict hebben voor China en de wereldeconomie. Apple is wat hem betreft een soort kanarie in de kolenmijn.

Verrassend kwam de winstwaarschuwing van Apple overigens niet voor Dong. Hij zag het al aankomen toen de Chinese vertrouwensindex voor inkoopmanagers in het vierde kwartaal verder wegzakte tot onder de 50, een teken van vertragende groei.

China zeer kwetsbaar

Maar het kan volgens hem allemaal nog veel erger worden. De Chinese economie verkeert namelijk in een kwetsbare situatie dankzij de grote schuldenberg. Momenteel ligt de schulden/bbp-ratio bij een alarmerend en onhoudbaar niveau van 250%, wat voor een groot deel terug te voeren is op de enorme investeringen sinds 2008 in de infrastructuur.

Die investeringen hebben gezorgd voor extra groei en welvaart. Het heeft de export gestimuleerd, maar dus ook schulden opgeleverd.

Te weinig consumptie

Een tweede probleem is dat de Chinese overheid er maar langzaam in slaagt het land om te vormen van een exportgeleide economie naar een consumenten gedreven economie. Voor een uitgebalanceerde economie moet de particuliere consumptie volgens Dong ongeveer bij 60% van het bbp liggen en daar is China met circa 39% nog ver van verwijderd.

Dat geldt overigens ook voor de Europese exportgrootmachtigen Nederland (44%) en Duitsland (53%). In de VS ligt dit percentage rond de 70%.

De wereldeconomie

Dong vreest dat de zwaktes in het Chinese systeem pas echt goed aan het licht komen als het handelsconflict met de VS in intensiteit toeneemt.

Dong: "Bereidt u zich de komende maanden voor op een verdere verslechtering van de Chinese economie. Dit zal zich vertalen in dalende effectenkoersen en vastgoedprijzen en meer noodlijdende bedrijven. Een dalende koers van de yuan zal de kapitaalvlucht nog een extra duw in de rug geven wat uiteindelijk kan leiden tot problemen binnen de banksector.”

De effecten zullen volgens Dong niet beperkt blijven tot China. Vergeet bijvoorbeeld niet dat Foxconn - dat voor Apple i-Phones assembleert - heel veel onderdelen en machines afneemt uit landen als Zuid-Korea, Japan en Duitsland. Met andere woorden als het slecht gaat met China dan heeft de hele wereld daar last van, met name Europa.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus