Nieuws

Beleggers laten nieuwe hedgefondsen links liggen

Ook 2018 was geen goed jaar voor de hedgefondsindustrie, maar er werden tenminste nog enkele grote nieuwe fondsen gelanceerd. In 2019 is daar nog maar amper sprake van.

Volatiele markten zouden eigenlijk goed moeten uitpakken voor hedgefondsen, maar vooralsnog is daar weinig van te merken. Vorig jaar was het zoveelste teleurstellende jaar voor de sector op rij met een negatief gemiddeld rendement van 6,7% volgens de HFRX Global Hedge Fund Index.

En ook voor 2019 zijn de voortekenen niet al te best, zo blijkt uit een aantal artikelen van mediaconcern Bloomberg.

Het meest duidelijk blijkt dat uit de (des)interesse van beleggers voor hedgefondsen die dit jaar van start gaan. Slechts één van deze nieuwe fondsen - het in het derde kwartaal beginnende Woodline Partners - kan rekenen op een beheerd vermogen van meer dan een miljard dollar.

Routine

De daaropvolgende fondsen van tussen de 500 miljoen en een miljard zijn van routiniers in het vak. Dat geldt onder meer voor Michael Rockefeller and Karl Kroeker, afkomstig van Citadel, die een fonds beginnen gericht op de gezondheids- en technologiesector.

Todd Westhus, een oud-partner van Perry Capital, is op 2 januari al begonnen met 500 miljoen onder beheer. Hetzelfde geldt voor een oud-handelaar van Blue Crest Capital Management die mag werken met 800 miljoen.

Niet blij 

Voor de hedgefonds-industrie zijn dat geen bedragen waar ze erg blij van worden. Vorig jaar waren er nog twee fondsen met meer dan vier miljard dollar onder beheer. Exodus Point Capital Management haalde een recordsom op van acht miljard en D1 Capital Partners van Dan Sundheim mocht rekenen op vier miljard.

En dat terwijl 2018 ook geen al te best jaar was voor de sector met slechts 450 nieuwe fondsen: het laagste aantal sinds 2000. De verwachting van Hedge Fund Research is dat het er dit jaar nog minder worden.

"Je moet wel gek zijn om een hedgefonds te starten in dit klimaat”, zegt Ilana Weinstein, oprichter en ceo van hedgefonds-recruitmentbedrijf IDW Group. “De enige manier om een nieuw fonds tot een succes te maken is door iets anders (beters) te bieden dan de rest.”

Uitstroom

Hoe slecht het gesteld staat met de hedgefonds-industrie blijkt uit de kapitaalstromen afgelopen jaar. In de eerste drie kwartaal van 2018 vloeide 11,1 miljard weg.

De reden is simpel. De meeste fondsen hebben sinds de kredietcrisis van 2007-2008 nauwelijks iets verdiend, dat heeft het vertrouwen in de dik betaalde hedgefondsmanagers sterk verminderd.

Niet alles slecht

Niet alles was trouwens slecht in 2018. SoMa Equity Partners, een long-short aandelenfonds van 1,2 miljard dollar steeg bijvoorbeeld 20%, blijkt uit onderzoek van Bloomberg. Cadian Capital Management (1,5 miljard onder beheer) haalde ongeveer eenzelfde percentage en Luxor Capital (3,2 miljard) eindige het jaar ook met forse winst.

Het kan dus wel, maar om het vertrouwen van beleggers echt terug te winnen is er meer nodig dan individuele successen. De hedgefondsen moeten als groep gaan presteren, en snel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement