Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

De prijs van geopolitieke onrust

De geopolitieke turbulentie van het afgelopen jaar lijkt nog niet ten einde. Integendeel. Wat dit voor valuta- en aandelenbeleggers kan betekenen, heeft State Street Global Advisors (SSGA) onderzocht. Er blijken namelijk duidelijke patronen te bestaan in de reactie van valuta- en aandelenmarkten op geopolitieke gebeurtenissen.

Na jaren van onverschilligheid keerde in 2018 de volatiliteit terug op de beurzen. Twee ontwikkelingen lagen aan de basis van de verandering. Zo schroefden centrale banken, aangevoerd door de Fed,  hun jarenlange monetaire versoepeling terug na de liquiditeitspiek in de jaren 2016 en 2017.

Daarnaast namen de geopolitieke risico’s toe door de transformatie die de wereldorde doormaakt. Ook deze laatste ontwikkeling vindt zijn basis in de Verenigde Staten.

Volgens SSGA zal de geopolitieke onrust in 2019 vele regio's in de wereld treffen. Zo verwacht Elliot Hentov, Head of Policy & Research bij SSGA, dat het geschil tussen de VS en China zal aanhouden, aangezien geen van beide landen op dit moment een duidelijke exitstrategie heeft. Daarnaast gaan de Russische inmenging in conflictgebieden en buitenlandse verkiezingen. Hentov rekent niet op een versoepeling van de bestaande sancties over en weer. 

Andere onrusthaarden in 2019

Hentov: “We verwachten daarnaast dat in het Midden-Oosten de confrontatie met Iran waarschijnlijk op de voorgrond blijft te staan, met een bijrol voor Jemen en Syrië op het zijpodium. In het slechtste geval kunnen er provocaties in internationale wateren of in Golflanden optreden. Mocht dat gebeuren, dan zal dat een stevige  die impact kunnen hebben op de olieprijs.”

Hentov gaat verder: “Ook olieproducent Venezuela zal waarschijnlijk een onzekere factor blijven op de grondstofmarkt. Vanuit economisch oogpunt heeft het land het punt bereikt waar geen weg meer terug is. De crisis in Venezuela heeft inmiddels al de grootste vluchtelingencrisis in Latijns-Amerika uitgelokt met gevolgen tot in Colombia. Wat Noord-Korea betreft, verwachten we dat de politieke ontspanning tot 2020 zal  aanhouden.” . 

Daarmee is het zorgenlijstje nog niet compleet. Tot slot verwacht Hentov onrust in Europa op meerdere fronten: Brexit, de economische situatie in Italië en negatieve ontwikkeling van de gerechtelijke en politiek orde in Polen, Hongarije en Roemenië. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de geopolitieke mijlpalen in 2019. 

SSGA Geopolitical outlook milestones

Klik op de tabel voor een grote versie

Effect geopolitieke gebeurtenissen op opkomende markten

SSGA heeft onlangs bestudeerd hoe opkomende markten in de afgelopen dertig jaar hebben gereageerd op geopolitieke gebeurtenissen. In de geopolitieke outlook voor 2019 zijn gevonden patronen in de valuta- en de aandelenmarkten toegepast. 

Voor de valutamarkten leidden negatieve gebeurtenissen binnen twee handelsdagen tot een depreciatie van gemiddeld -0,64%. Belangrijk hierbij te vermelden is dat het langetermijngemiddelde van het maandelijkse rendement van de valuta's in de studie -0,66% bedroeg. Na een negatieve gebeurtenis ondergaan munten dus in amper twee dagen het grootste deel van hun verwachte maandelijkse daling. 

Onderstaande grafiek laat zien dat, hoewel de valutahandel na die eerste schok terugkeert naar een normaal patroon, het oorspronkelijke verlies in de twaalf maanden daarna niet meer wordt goedgemaakt. 

SSGA Geopolitical outlook valuta

Klik op de grafiek voor een grote versie 

Aandelen reageren symmetrischer dan valuta

De volgende grafiek toont de voortschrijdende maandelijkse rendementen van aandelen in lokale MSCI-indexen in vergelijking met de historische gemiddelden. Hier valt op dat de onmiddellijke reacties een goede weerspiegeling zijn van de aard van een gebeurtenis en dat deze reacties symmetrischer verlopen dan die op valutamarkten. 

Verschil is ook dat aandelenmarkten iets meer anticiperen op negatieve gebeurtenissen dan de valutamarkten. De wekelijkse en maandelijkse resultaten zijn duidelijk, zowel in absolute termen als vergeleken met de historische rendementen.

Met andere woorden, positieve gebeurtenissen leiden consistent tot een sterke prestatie. Zo zaten aandelenindexen één maand na een negatieve gebeurtenis gemiddeld 2,02% onder hun niveau van vóór de gebeurtenis.

SSGA Geopolitical outlook aandelen

Klik op de grafiek voor een grote versie

Extra informatie

Wilt u meer weten over het onderzoek van SSGA of bent u benieuwd naar de rest van hun visie op 2019, lees dan de geopolitieke outlook voor 2019.

Lees meer

De impact van het coronavirus