Nieuws

Gratis ETF's vanaf 2019

Researchbureau CFRA verwacht dat concurrentie op kosten op de ETF-markt maar doorgaat. In 2019 zullen er gratis ETF's zijn.

Er zijn al elf Amerikaanse ETF’s die 0,04% vragen voor het beheer van de beleggingsportefeuille en vijf ETF’s vragen zelfs maar 0,03%.

Het geeft aan hoe hard de strijd is tussen de grote ETF-aanbieders Blackrock/iShares, Vanguard, SSGA, Invesco en Charles Schwab. Maar kunnen de kosten ook naar nul? Het antwoord is ja volgens researchbureau CFRA, zo meldt ETF.com.

Het gaat volgens CFRA waarschijnlijk al 2019 gebeuren. Mogelijke kandidaten zijn fondsen van onder andere Charles Schwab, SSGA, JP Morgan en Invesco. Dit zijn vier vermogensbeheerders met diepe zakken die graag een betere positie op de ETF-markt willen.

Valt er geld te verdienen met 0%

Op het eerste gezicht is de logica voor een tarief van 0% ver te zoeken. Hoe kunt u dan als vermogensbeheerder immers nog geld verdienen? 

De marktleiders iShares en Vanguard hebben daarom altijd gezegd dat 0% een stap te ver is. Lage tarieven zijn okay als het volume van de ETF hoog is en beleggers ook andere producten kopen met hogere fees kopen.

Maar 0% zeiden ze niet te willen doen.

Charles Schwab

Maar precies het argument van de verkoop van andere producten kan volgens CFRA concurrenten over de streep trekken. Neem de Schwab U.S. Broad Market ETF. Een ETF die in 2018 groot succes heeft gehad met een tarief van 0,03%.

Er stroomde 1,4 miljard dollar in het fonds. Toch blijft het een relatief klein fonds. Gezien de grote focus van beleggers op kosten zou dat met 0% wel eens kunnen veranderen en aan de winst van Charles Schwab zou dat echt niet zoveel veranderen.

Een eerste voorbeeld is er overigens al. Fidelity heeft vier ETF's met 0% kosten. Het verschil is dat die alleen voor eigen klanten verkrijgbaar zijn, niet voor iedereen.

2019 fantastisch ETF-jaar

Todd Rosenbluth van ETF.com denkt dat dit de hele beleggingsindustrie nog een keer flink door elkaar kan schudden. Het kan bovendien de aantrekkingskracht van ETF’s nog verder vergroten.

Afgelopen jaar was ondanks alle koersdalingen ook al een fantastisch jaar. Tot en met midden december bedroeg de instroom in ETF's 280 miljard dollar, wat duidt op het derde jaar op rij met meer dan 250 miljard dollar aan nieuwe gelden.

Voor 2019 ziet er volgens Rosenbluth niet veel slechter uit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus