Nieuws

Japan: Geef het nu niet op beleggers!

De Japanse beurs beleeft wederom een slecht jaar. Het is de zoveelste teleurstelling over een markt die al 25 jaar nauwelijks van zijn plek komt. Nu de handdoek in de ring werpen zou echter een fout zijn, zegt T Rowe Price.

Het heeft iets van een déjà vu. De Japanse Nikkei-index is nog maar een paar honderd punten verwijderd van de magische grens van 20.000. Dat betekent weer een slecht jaar voor beleggers en daarvan hebben ze er de afgelopen decennia al zoveel gehad.

Sinds Japan begin jaren negentig in een schuldencrisis belandde, was er regelmatig hoop op beterschap, maar beleggers werden telkens teleurgesteld door een gevaarlijke mix van economische stagnatie, vergrijzing, politieke instabiliteit en hoge schulden.

Het gevolg: de 40.000 punten die de Nikkei ooit bijna aantikte, is ver buiten bereik.

Opgeven?

Toch vindt fondsbeheerder Archibald Ciganer van T Rowe Price het nog lang geen tijd om op te geven. Integendeel, premier Shinzo Abe heeft met zijn hervormingen het investeringsklimaat sterk verbeterd. En wat misschien nog wel belangrijker is: Abenomics worden breed gesteund door werkgevers, werknemers en de machtige overheidsbureaucratie.

Ciganer: “Onder zijn leiderschap zien we eindelijk een langdurige periode van politieke stabiliteit in Japan. Abe heeft een aantal broodnodige structurele veranderingen in gang gezet op zowel economisch als financieel terrein. Dat zorgt voor hernieuwde interesse in Japan als investering.”

Eindelijk inflatie

Een van de bewijzen dat de hervormingen hun vruchten afwerpen, is het eind aan een lang tijdperk van deflatie. Japan prijst zich nu al vier jaar op rij gelukkig met licht stijgende prijzen. Dat is meer dan de hele 20 jaar daarvoor.

De verbetering van de corporate governance in het bedrijfsleven helpt ook het investeringklimaat te verbeteren. Japanse bedrijven zijn van oudsher gesloten bastions met weinig transparantie. Maar daar is volgens Ciganer onder Abe echt verandering in gekomen. En dat heeft op zijn beurt weer geleid tot veel meer buitenlandse aandeelhouders en bestuurders.

Volgens Ciganer moeten beleggers wel oppassen, want er is een groot gat tussen de bedrijven die transparantie hoog in het vaandel dragen en de achterblijvers die de luiken ferm gesloten houden. Deze bedrijven vormen volgens Ciganer een risico.

Vergrijzing

Een ander risico is de vergrijzing die er voor zal zorgen dat de Japanse werkende bevolking de komende 25 jaar met 20% krimpt. Dat betekent uiteraard een enorme uitdaging voor Japanse bedrijven en de verzorgingsstaat.

Het zal de groei ongetwijfeld negatief beïnvloeden en zorgen voor een constante neerwaartse druk op de prijzen. Ciganer wil wel een misverstand uit de weg ruimen, namelijk dat Japaners absoluut tegen immigratie zijn.

Dat was vroeger wel zo, maar er komt duidelijk verandering in, zo blijkt uit enquêtes.

Voor Ciganer zijn er al met al voldoende redenen om te beleggen in Japan waar de winstgevendheid van bedrijven sterk is verbeterd. Drijvende kracht is Abe. Als hij met zijn hervormingen de voet op het pedaal houdt, kan de beurs misschien gaan denken over 30.000 punten voor de Nikkei, in plaats van de eeuwige 20.000 puntengrens.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Riskmanagement