Nieuws

State Street voorziet bloeiende toekomst City

Alle doemscenario's over het financieel centrum Londen zijn volgens een onderzoek van State Street zwaar overtrokken. Credit Suisse daarentegen adviseert vermogende klanten zo snel mogelijk hun geld uit de Britse hoofdstad te halen.

Nemen Frankfurt, Parijs en Amsterdam straks de rol over van Londen als centrum voor de Europese fondsindustrie? Dat is nog lang niet gezegd, zo blijkt uit een onderzoek van State Street.

Het beleggingshuis en effectenbewaarbank heeft het bureau Poll Right opdracht gegeven honderd institutionele beleggers en hedgefondsen te vragen naar hun mening over de brexit-gevolgen voor Londen. Een flink aantal beleggers gelooft dat de rol van Londen eerder zal toe- dan afnemen..

Totaalbeeld negatief

Het totaalbeeld over de Britse fondsenindustrie is wel negatief. 61% van de ondervraagde beleggers zegt dat het beheerde vermogen (AuM) zal dalen ten opzichte van het niveau eind 2017 (9,1 biljoen pond).

Van de andere kant: 16% verwacht een stijging van de AUM en 17% vertrouwt erop dat Londen, nu verreweg de grootste markt in Europa voor beleggingsfondsen en ETF’s met een marktaandeel van 36%, zijn positie handhaaft.

Nieuwe banen

Opvallend aan het onderzoek is dat de ondervraagde beleggers in Londen zowel werk zien verdwijnen als bijkomen. Zo zegt een derde (34%) van de ondervraagden een toename van M&A-activiteiten te verwachten. De reden hiervoor is dat Europese vermogensbeheerders Britse concurrenten zullen overnemen om aanwezig te blijven in de Britse markt na brexit.

Nagenoeg een kwart (25%) van de ondervraagden verwacht bovendien dat Europese vermogensbeheerders vanwege de enorme kennis in Londen extra kantoren zullen openen.

Veel beleggers (55%) denken bovendien dat de Britse regering er alles aan zal doen om het voor fondsbeheerders aantrekkelijk te maken in Londen te investeren.

Concluderend zegt Brian Allis, hoofd van State Street Global Services: “Ons onderzoek wijst uit dat het VK een ontzettend belangrijke hub blijft voor vermogensbeheer, ondanks de tegenwind en complexiteit die Brexit met zich meebrengt. Bemoedigend is dat hoe negatief de outlook voor de sector in het VK ook mag zijn, beleggers willen er nog steeds zaken blijven doen.”

Credit Suisse heeft andere boodschap

Helaas voor The City is niet iedereen zo positief als State Street. Dinsdag kwam de Financial Times nog met een zorgwekkend bericht. De machtige Zwitserse bank Credit Suisse zou zijn superrijke klanten hebben aanbevolen hun geld weg te halen uit het Verenigd Koninkrijk. De risico's van een harde brexit zijn volgens Credit Suisse te groot.

Het FT-bericht geeft aan hoe verdeeld de meningen zijn. De zakenkrant laat een andere vermogensbeheerder nog iets positiefs zeggen over de toekomstige kansen van Londen. "Want wij willen geen bijdrage leveren aan nog meer hysterie."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?