Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Janus Henderson Investors: Is Europa de schildpad?

John Bennett, directeur European Equities bij Janus Henderson Investors, vraagt zich af of Europa de schildpad is in de fabel van de schildpad en de haas. Hij geeft zijn visie op een mogelijke verandering in marktleiderschap in 2019.

Wat zijn de belangrijkste thema’s voor de markten in 2019?

“We zien de eerste tekenen die kunnen duiden op een verandering in marktleiderschap. Deze verandering is niet per se definitief. Hij bestaat misschien alleen uit winstnemingen in de meer succesvolle delen van de markt, namelijk kleine en middelgrote groeiaandelen. Het zou er echter ook op kunnen wijzen dat de langdurige bullmarkt in small- en midcaps ten opzichte van largecaps voorbij is of op zijn minst veel minder eenrichtingsverkeer wordt. Disruptieve partijen, groeiaandelen en momentumaandelen hebben vaak het voordeel van de twijfel gekregen, vooral als het gaat over technologische disruptie. Dat is deels terecht en gerechtvaardigd, maar deels ook niet.”

John Bennett Janus Henderson Investors

Wint Europa het van de VS?

“Onze branche ziet dingen graag zwart-wit en ik denk dat ik na 31 jaar in de branche geneigd ben om meer grijstinten te zien. Momenteel lijkt Europa aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van de VS. Maar dit enkele feit betekent absoluut niet dat beleggers Europese effecten moeten gaan kopen. Veel Europese bedrijven verdienen het om uit de gratie te zijn. Ik denk dat de komende jaren ons zullen doen denken aan de fabel van de schildpad en de haas. Op basis daarvan denk ik dat we nog steeds een paar schildpadden kunnen identificeren in Europa, bijvoorbeeld in Duitsland. Dan heb ik het over een aantal bedrijven waarmee goed geld te verdienen valt, die de race op de lange termijn winnen, zelfs als bedrijven als Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet of Tesla in het begin van de race als een haas wegstuiven.”

Waar zitten volgens u de grootste kansen en waar de risico’s?

“Wat ik vooral zie, is dat het kind soms met het badwater wordt weggegooid, zowel op aandelenniveau als op het niveau van assetallocatie in Europa. Er zijn een aantal fantastische franchises in iedere sector die toevallig zijn ontstaan, of zijn gevestigd in Europa, die zijn meegesleurd in deze grootschalige ren naar de uitgang. Om keus te hebben, wil ik geleidelijk, heel langzaam aan, aandelen terugkopen van de bedrijven die er onterecht uitgegooid zijn. Ik denk dat de echte problemen komen bij hold-outs, met name bij technologieaandelen. Hold-outs zijn overigens bedrijven die in waarde zijn blijven stijgen, ondanks de recente marktvolatiliteit.”

Lees meer

Assetallocatie