Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

T. Rowe Price: Meer defensief beleggen in de VS

De kans op een Amerikaanse recessie in 2019 is niet zo groot, maar neemt wel toe, aldus Jeff Rottinghaus, portfoliomanager van het T. Rowe Price US Equity Fund. Beleggers kunnen het beste hun toevlucht zoeken in minder volatiele sectoren.

Komt er komend jaar een recessie in de Verenigde Staten?

“We zitten in een late fase van de economische cyclus, met een minder behulpzaam monetair beleid, hogere rentes, een stijgende inflatie en oplopende arbeidskosten in een al krappe arbeidsmarkt. Onzekerheid over het handelsbeleid zou ook een negatief effect op de groei kunnen hebben, terwijl de positieve effecten van belastingverlagingen volgend jaar minder worden. Het recessierisico is klein, maar wordt groter.”

Jeff Rottinghaus T. Rowe Price

Wat zal de Fed gaan doen?

“De Federal Reserve zal de kortetermijnrente waarschijnlijk blijven verhogen, terwijl de centrale banken in Japan en Europa hun QE-programma’s afbouwen. Monetaire verkrapping op wereldwijde basis zou een grotere impact kunnen hebben op markten dan de renteverhogingen van de Fed. Het is dus niet alleen belangrijk wat de Fed zal gaan doen. Omdat de rentevoet op de langere termijn vrij stabiel is, is de rentecurve in de Verenigde Staten afgevlakt. Die zou volgend jaar kunnen omkeren. Dat is typisch een voorbode van een recessie.”

Wat betekent dit voor de aandelenmarkt?

“Amerikaanse aandelenwaarderingen variëren sterk per sector, maar staan over het algemeen boven hun historische gemiddelden. Waarschijnlijk zullen we volgend jaar wat druk zien op waarderingen. Misschien is de grootste bedreiging voor beleggers de onzekerheid over de handelsoorlog met China en de daaruit voortvloeiende hogere prijzen. Dat kan een negatief effect hebben op de Amerikaanse economie."

"We blijven wel optimistisch over de gezondheidszorgsector. Op de lange termijn biedt de gezondheidszorg de beste combinatie van solide fundamentals en aanvaardbare waarderingen, ondersteund door de trend van een steeds verder vergrijzende bevolking. De zorg wordt ook steeds mondialer, met China dat meer dan ooit gezondheidszorg koopt in de VS."

"Gezien het late stadium van de cyclus, hebben wij ook meer belegd in nutsbedrijven. Deze bedrijven zijn doorgaans minder volatiel dan de markt en hebben een aantal aantrekkelijke seculiere thema’s, zoals de enorme groei van duurzame energie in de VS.”

Lees meer

De impact van het coronavirus