Nieuws

Zijn Russische aandelen te goedkoop?

Russische aandelen behoren tot de goedkoopste ter wereld. Dat heeft alles te maken met de Koude Oorlog 2.0 en de lage olieprijs. Positief zijn de staatsfinanciën. De schuld is laag en het begrotingsoverschot groot.

De Russische aandelenmarkt beleeft zeker niet zijn slechtste jaar. De RTS-index beweegt zich al het hele jaar rond het startpunt van 1154 punten, wat voor een opkomende markt helemaal niet zo slecht is als u bedenkt dat de MSCI Emerging Markets index dit jaar al bijna 20% heeft verloren.

Toch doet dat niks af aan het feit dat de Russische aandelenmarkt volgens internationale beursstandaards spotgoedkoop is. Met een gemiddelde koers-winstverhouding van 7,5 is het zelfs een van de goedkoopste markten ter wereld.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Lage olieprijs

Maar die lage waardering is natuurlijk niet zonder reden. Ten eerste zijn de Russen sterk afhankelijk van olie. Logisch dus dat als de olieprijs daalt dat de aandelenmarkt mee omlaag wordt gezogen.

Daarnaast gaan de Russen 2019 al het vijfde jaar in van internationale sancties als gevolg van de illegale Krim-annexatie. Het heeft geresulteerd in een soort Koude Oorlog 2.0. Ook dat helpt de beurs niet.

Geen wonder dat analisten voorzichtig zijn als het om Rusland gaat. Nog meer sancties zouden de beurs uiteraard geen goed doen. Daarnaast hebben we de onzekere toekomst van de olieprijs, het handelsconflict VS-China en de richting van de dollar – een sterke dollar zoals het afgelopen jaar werkt in het nadeel van alle opkomende markten.

Zwakke groei

Daar komt nog eens bij dat het er economisch gezien niet heel florissant uitziet. ING-analist Dmitry Dolgin schreef daar begin deze maand nog een rapport over. Hij verwacht dat de groei in 2019 nog verder afneemt van 1,6% naar 1%.

Toch heeft hij ook goed nieuws. Het grote pluspunt van Rusland is het begrotingsoverschot waarvan Dolgin verwacht dat het over heel 2018 2,6 biljoen roebel (31,8 miljard euro) zal bedragen, gelijk aan circa 2,4% van het bbp.

Dat maakt Rusland tot een relatief stabiel land dat volgens de nieuwste cijfers bovendien wat minder afhankelijk is van olie alleen.

Hoop doet leven

Ten slotte vallen de consumptieve uitgaven weliswaar tegen, maar dat ligt meer aan de hoge spaarquote dan aan lage salarissen.

Met andere woorden mocht het vertrouwen terugkeren dan zal ook de Russische burger vermoedelijk snel weer een bijdrage leveren aan de economische groeit.

Mocht het voor Rusland de goede kant opgaan met de olieprijs, de dollarkoers, de sancties en het handelsconflict tussen de VS en China, dan kan Rusland uitgroeien tot de grote uitblinker van 2019.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus