Nieuws

Hoge rentes high yieldmarkt maken hebberig

De vele economische en politieke risico's nodigen niet uit om nu de high yieldmarkt te betreden. Candriam verwacht echter met een defensieve benadering de hoge rentevergoeding binnen te halen en de benchmark achter zich te laten.

De high yieldmarkt houdt zich opvallend goed staande tijdens de recente slecht-nieuws-show die de markten uit hun evenwicht heeft gebracht. Hoewel onderdeel van de fixed income-markt bewegen high yieldobligaties vooral mee met de aandelenmarkt. Dat is ook wel logisch, want een van de grootste gevaren, die beleggers in deze obligaties met de laagste kredietwaarderingen bedreigt, zijn defaults.

Gaat het economisch de verkeerde kant op, dan wordt het voor bedrijven automatisch lastiger de schuldenlast te dragen. Daar hebben vooral bedrijven met een zwakke kredietwaardigheid last van. Niet alleen is hun schuld veelal hoger, ook betalen zij veel meer rente dan bedrijven met een hoge kredietwaardigheid.

Vergeleken met veel aandelenmarkten vallen de prestaties van de grote high yieldmarkten, VS en Europa, in 2018 reuze mee. Amerikaanse high yield staat, in dollar genoteerd, net in de min, terwijl Europese high yield op het moment van schrijven -3,8% doet.

Met de brexit, Italië, handelsspanningen, Amerikaanse renteverhogingen en een afzwakkende wereldeconomie op de achtergrond is er veel voor te zeggen om de high yieldmarkt voor even gedag te zeggen. Take your losses!

Defensieve maatregelen

Bij Candriam denken zij daar anders over. Niet dat de Frans-Belgische vermogensbeheerder met een Amerikaanse moeder lichtvaardig denkt over het groeiend aantal risico's dat de high yieldmarkt bedreigt, maar Candriam heeft inmiddels z'n maatregelen genomen om de storm succesvol te doorstaan.

Zo vertelt high yield-specialist Céline Demonsang van Candriam dat schuld uit cyclische sectoren, zoals basismaterialen en consumer staples, zo veel mogelijk worden gemeden. "Ook mijden wij obligatie-uitgiftes van pure local players. De schuld van bedrijven, die internationaal actief zijn, en voldoende pricing power hebben, biedt meer bescherming."

Candriam houdt zich verder verre van schulduitgiftes van bedrijven uit de Europese periferie. Ervan uitgaande dat de rentes hier en in de VS omhoog zullen gaan, kiest Candriam daarnaast voor relatief korte looptijden. "Ons Candriam SRI Bond Global High Yield-fonds kent een duratie van 2,8 jaar tegen 4,1 jaar van de benchmark, aldus Demonsang.

Céline Demonsang
Céline de Monsang van Candriam

Corporate governance is key

Zoals de naam van het fonds al zegt, heeft het wereldwijde HY-fonds de ESG-lat hoog gelegd. Ook dat biedt extra bescherming. Demonsang: "Juist bij high yield is het belangrijk om heel goed naar de corporate govermance te kijken. Een grote schulduitgever in de high yieldmarkt is Petrobas. Dat bedrijf is voor ons niet investeerbaar."

Überhaupt is de oliesector niet sterk vertegenwoordigd in de wereldwijde high yieldportefeuille van Candriam. Demonsang: "In Amerikaanse oliebedrijven zitten wij al jaren onderwogen. Wij denken dat deze bedrijven te veel schuld torsen en te sterk afhankelijk zijn van de olieprijs. Wij zijn positiever over gasbedrijven. Vanuit ESG-perspectief is dat ook een betere keuze."

Het high yield beleggingsbeleid van Candriam

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoge spread

Maar beleggen in de high yieldmarkt is meer dan de risico's beperken. Er zijn ook voldoende kansen die kunnen worden gegrepen. Wat beleggers natuurlijk vooral naar de high yieldmarkt drijft, zijn de hoge coupons die binnen te halen zijn. Het renteverschil, de zogenaamde spread, met goudgerande obligaties zoals Duitse en Amerikaanse staatsobligaties, is de laatste tijd flink opgelopen.

Volgens Demonsang bedraagt de Europese spread inmiddels 5%, en is de Amerikaanse spread gestegen tot 4,5%. Met defaultratio's die met 1,2% nog altijd onder het historisch gemiddelde liggen, en volgens Demonsang niet rap zullen stijgen, zijn de hoge huidige risicopremies lastig om te negeren. "Er zijn de laatste tijd meer kredietverhogingen dan kredietverlagingen geweest."

Liever Europese junk

Mede vanwege de hoge spread heeft Candriam op dit moment een voorkeur voor Europese high yield. Dat wil niet zeggen dat er dan ook automatisch in Europese bedrijven wordt belegd. Steeds meer Amerikaanse bedrijven, zoals bijvoorbeeld Netflix, geven hun schuld nu ook in euro's uit. "Het aantal high yielduitgiftes in euro's is dit jaar met 10% toegenomen. Dat biedt meer keuze, dus ook meer kansen om de markt te verslaan," zegt Demonsang.

Candriam is met name gecharmeerd van Europese telecombedrijven, exclusief bedrijven die nog de nodige glasvezelkabels hebben uit te rollen, of meedoen aan de komende frequentieveilingen voor G5. "Datacenters zijn veel interessanter."

Een grote Europese sector waar Candriam niet al te enthousiast over is, is de autosector. "De verschillende autobedrijven en hun toeleveranciers staan aan de vooravond van grote investeringen," vertelt Demonsang. "De overgang van de brandstofmotor naar elektrisch rijden vraagt heel veel geld."

2019?

De defensieve benadering van Candriam betaalt zich volgens Demonsang inmiddels uit. "Begin dit jaar hadden we nog last van onze defensieve benadering, maar sinds de tweede helft zijn hebben we de markt verslagen. Dat denken we ook in 2019 te doen, want er komen een heleboel risico's onze kant op. Dat de ECB stopt met de het opkopen van obligaties gaat ook z'n effect hebben."

Kansen en risico's in de HY-markt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus