Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Defensieve sectoren doen naam eer aan

Hoe staan de Europese sectoren er technisch voor? Vooral de gezondheidssector is volgens SPDR ETF's aan een sterke opmars bezig. "De trend is opwaarts gericht en er is geen enkel teken van verzwakking zichtbaar."

Ten opzichte van ons artikel van 8 november zijn er aantal wijzigingen. Waar er toen nog gewezen werd op het beperkte aantal sectoren in het leading quadrant op de Relative Rotation Graph (RRG), zijn er inmiddels vier van de tien sectoren binnen de grenzen van dit quadrant te vinden.

De sectoren die zich in het leading quadrant bevinden, laten een uptrend ten opzichte van de MSCI Europe zien. Daarnaast neemt die trend nog steeds in kracht toe, er is dus sprake van een positief momentum.

De Jdk RS-Ratio op de horizontale as geeft de trend ten opzichte van de MSCI Europe aan. Groter dan 100 betekent een opgaande trend en lager dan 100 een dalende trend. De JdK RS-Momentum op de verticale as geeft aan of deze trend nog steeds in kracht aan het toenemen is ( JdK RS-Momentuim > 100) of in kracht aan het afnemen is (JdK RS-Momentum < 100).

eurdol

Klik op de grafiek voor een grote versie

Sterke rotatie voor Healthcare en Consumer Staples

Met name de sectoren healthcare en consumer staples laten een sterke rotatie zien. Hoewel beide sectoren zich begin november nog binnen het weakening quadrant bevonden, begonnen beide sectoren al vrij snel weer licht omhoog te buigen. 

De rotatie heeft zich voor beide sectoren doorgezet en inmiddels bevinden beide zich binnen de grenzen van het leading quadrant. Tijdens de sterke dalingen op de aandelenmarkten in de afgelopen weken deden deze defensieve sectoren, samen met de sectoren utilities en telecom, hun naam eer aan. 

De telecomsector is overigens een vreemde eend in de bijt na de aanpassingen in de GICS-sectorclassificaties. De impact van deze aanpassingen op de historische ontwikkeling zijn nog niet helemaal duidelijk. Daarnaast zal de tijd moeten uitwijzen in hoeverre de sectoren telecommunications en communication services goed met elkaar te vergelijken zijn. 

De rotaties van de sectoren consumer staples en healthcare zijn in de onderstaande RRG nog eens uitvergroot weergegeven.

eurdol

Klik op de grafiek voor een grote versie

Hoewel het verlies aan momentum enige weken geleden ervoor zorgde dat beide sectoren naar het weakening quadrant draaiden, is nu goed zichtbaar dat beide in een relatieve uptrend aan de rechterzijde van de RRG zijn gepositioneerd.

De rotatie terug naar leading komt vaker voor bij een sterke relatieve uptrend. De relatieve sterkte van zo’n sector maakt dan een tijdelijke correctie door, maar vervolgt daarna de weg omhoog. Dit wordt ook wel de turn-around fase genoemd. Dit maakt dat het vaak betrouwbare en sterke trends betreft. 

Relatieve sterkte consumer staples

Het laatste deel onderstaande chart laat goed zien hoe relatieve sterkte werkt. Vanaf de top die midden augustus werd gevormd daalde de koers van de sector, terwijl de relatieve sterkte (de rode lijn onder de grafiek) juist verder is gestegen. Dat komt doordat de MSCI Europe, waarmee we de sector vergelijken, nog harder daalde.

In de koersgrafiek ligt de sector consumer staples nog boven het niveau van de stijgende steunlijn en dit bevestigt de kracht. Zolang deze steun stand houdt, blijft het opwaarts potentieel in prijs groter dan het neerwaarts risico. 

De relatieve sterkte laat van medio 2016 tot medio 2018 een duidelijk draai van dalend naar stijgend zien. Inmiddels is ook al een ritme van hogere toppen en hogere bodems zichtbaar in de RS-Lijn, dit is een kenmerk voor een opgaande trend. De recente stijging van de RS boven de voorgaande top heeft dit beeld weer bevestigd.

eurdol

Klik op de grafiek voor een grote versie

Healthcare een van de sterkste sectoren in Europa

De healthcaresector bevindt zich in een consolidatiepatroon. Eigenlijk is er zelfs sprake van twee soortgelijke patronen. Zo is er sinds 2014 een patroon zichtbaar waarin de belangrijke toppen steeds lager komen te liggen terwijl de belangrijke bodems steeds hoger komen te liggen. 

De balans tussen vraag en aanbod komt dus steeds dichter bij elkaar en zal op een gegeven moment richting moeten kiezen. Dit zal gepaard gaan met een uitbraak uit het consolidatiepatroon, vaak gevolgd door een sterke beweging in de richting van de uitbraak.

Op wat kleinere schaal is een consolidatie te zien sinds half juni, waarbij de bovengrens van dit patroon gelijk loopt met de bovenkant van het grotere patroon. Een opwaartse uitbraak zou in dit geval dus een extra krachtig signaal zijn.

Vooralsnog heeft de recente rally deze weerstand echter nog niet gebroken. De healthcaresector beweegt zich nu weer naar de onderzijde van het consolidatiepatroon. De relatieve sterkte daarentegen laat geen enkele twijfel mogelijk. De trend is opwaarts gericht en er is geen enkel teken van verzwakking zichtbaar. Kortom, de healthcaresector behoort momenteel tot de sterkste sectoren in Europa.

eurdol

Klik op de grafiek voor een grote versie

Lees meer

De impact van het coronavirus