Nieuws

Duidelijke keuzes van Pictet

Defensieve aandelen zullen het volgend jaar volgens Pictet AM beter doen dan cyclische. In de obligatiemarkt kiest de assetmanager voor de langst lopende Amerikaanse staatsobligaties en EMD in lokale valuta.

Risicovolle beleggingen hebben erg goed gepresteerd sinds 2009, maar het aankomende jaar ziet er minder rooskleurig uit, aldus Pictet AM in zijn beleggingsvisie 2019. Het einde van de monetaire stimulering in een groot deel van de wereld, de wegebbende effecten van de budgettaire impuls in de VS, onzekerheid over Italië en de Brexit, én de handelsspanningen tussen de VS en China doen zich voelen.

Daarnaast zullen de aandelenbeurzen volgens Pictet last krijgen van vertragende economische groei en een aantasting van de winstmarges, tengevolge van hogere loon- en rentekosten.

Outperformer cash

Is het daarom slim om meer in obligaties te zitten? Niet helemaal. Volgens Pictet zijn zowel investment- als speculative grade obligaties kwetsbaar voor een correctie. Het zou Pictet niet verbazen als cash volgens jaar de best presterende beleggingscategorie wordt.

Gelet op de lage spaarrentes zegt dat wel iets over de naargeestige kijk van de Zwitserse vermogensbeheerder op 2019.

Postief is dat de assetmanager niet bang is voor een economische recessie, ook al heerst die angst inmiddels wel in de markt. Dat verklaart volgens Pictet waarom risicovolle assets de laatse tijd massaal van de hand worden gedaan. Deze verkoopdrift biedt volgens Pictet kansen. Bij enig goed nieuws, denk aan een handelsdeal tussen de VS en China, kunnen de markten scherp omhoog, meldt de vermogensbeheerder.

"Bij enig goed nieuws kunnen de markten scherp omhoog"

Drie grote risico's

Voor 2019 ziet Pictet drie grote risico's. De eerste is een snellere dan verwachte toename van de Amerikaanse inflatie. Dit kan zorgen voor een versnelling in het tempo van renteverhogingen.

Het tweede risico is politieke onrust in de eurozone, vooral veroorzaakt door een Italiaanse schuldencrisis.

Het derde en volgens Pictet meest verontrustende risico is een escalatie van het handelsconflict  tussen China en de VS.

Pas op met Amerikaanse aandelen

De wereldwijde aandelenmarkt zal volgend jaar waarschijnlijk niets opleveren. Amerikaanse aandelen eindigen 2019 waarschijnlijk in het rood. Niet alleen zijn ze de duurste van de wereld, maar ook een dalend vertrouwen van bedrijven, consumenten en beleggers zal voor verkoopdruk zorgen, aldus Pictet.

Beleggers doen er verstandiger aan om meer in andere ontwikkelde markten te zitten, zoals Zwitserland en het VK, die beide relatief veel defensieve aandelen in hun markt hebben.

In het licht van de negatieve verwachtingen voor 2019 zal het niet verbazen dat Pictet duidelijk kiest voor defensieve aandelensectoren en cyclische sectoren zo veel mogelijk links laat liggen.

Brexit prima voor beleggers

Opmerkelijk is de stellingname van Pictet inzak brexit. Het Britse vertrek biedt interessante aandelenkansen, aangezien een verdere daling van de pond gunstig uitpakt voor veel Britse bedrijven. Japan is volgens Pictet overigens ook interessant, vanwege de politieke stabiliteit en de (goedkope) yen.

Pictet is minder gecharmeer van euro-aandelen. Redenen zijn de mindere economische groei en het probleem Italië.

Beleggers die een gokje wagen in de opkomende markten doen er volgens Pictet verstandig aan om voor China te gaan. Juist daar vinden beleggers aandelen met een (inmiddels) aantrekkelijke waardering. Zuid-Amerika is een no-go.

Doodlinke credits

Beleggers die voor alle risico's willen schuilen in de obligatiemarkt, moeten verre blijven van bedrijfsobligaties, investment grade én high yield. Geen markt is volgens Pictet duurde dan deze asset class. Nu centrale banken hun monetaire beleid verkrappen, liggen koersdalingen voor de hand.

Ook zijn bedrijfsobligaties traditioneel het meest kwetsbaar voor renteverhogingen. Doordat bedrijven de laatste jaren tengevolge van de lage rentestanden veel hebben geleend, zijn zij nu extra kwetsbaar voor een economische groeivertraging.

Pictet heeft berekend dat 150 miljard dollar aan investment grade bonds kunnen worden afgewaardeerd tot high yield.

De grootste risico's lopen beleggers in Europese bedrijfsschuld. De waarderingen in Europa zijn volgens Pictet nog extremer dan die in de VS.

"De waarderingen in Europa zijn volgens Pictet nog extremer dan die in de VS"

Obligatiepicks

De obligatiekansen van 2019 liggen volgens Pictet duidelijk in de VS en in de opkomende markten. Pictet gaat voor Amerikaanse inflation linked bonds en voor staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar, ervan uitgaande dat we inderdaad een inverse rentecurve krijgen.

EMD in lokale valuta kan volgend jaar profiteren van een verwachte verzwakking van de dollar. Volgens Pictet is de dollar thans 20% tot 25% overgewaardeerd en deze overwaarding zal volgend jaar grotendeels verdwijnen.

Recessie- en inflatie-angst zijn beide niet nodig

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen