Nieuws

De opmars van smart bèta-ETF's op de obligatiemarkt

Smart bèta-ETF's nemen op de aandelenmarkt een steeds prominentere positie in. Bij obligaties wil het echter nog niet zo lukken. Invesco verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat dit verandert.

Sinds de introductie begin jaren '90 hebben ETF's de wereld veroverd. Eerst waren het voornamelijk de lage kosten van deze producten die beleggers overtuigden. Later kwamen daar de overtuigende rendementen bij. Het gevolg is een steeds groter deel van de aandelenbeleggers ook ETF's in portefeuille heeft.

In de VS is dat al meer dan 15%. Maar bij obligaties is dat een stuk minder. Minder dan 10% zit in obligatie ETF's. Maar vermogensbeheerder Invesco verwacht dat obligatie-ETF’s een inhaalslag zullen maken.

Een van de zaken waar ETF’s nog veel winst kunnen behalen, is volgens Invesco bij smart bèta-beleggen. En dan vooral bij obligaties.

Momentum en waarde

Bij smart bèta-beleggen gaat het er om aandelen of obligaties uit te zoeken die aan een bepaalde factor voldoen. Dat kunnen bijvoorbeeld aandelen (of obligaties) zijn met een lage waardering, een hoog dividend, een lage volatiliteit of een hip karakter (momentumbeleggen). 

Er zijn al talloze aandelen-ETF’s die werken met factoren. Dat zijn feitelijk tweede generatie-ETF's, iets meer sophisticated dan de traditionele ETF’s die een basisindex volgen.

Bij obligaties zijn er daarentegen nog maar weinig factor-based-ETF's. Hier hebben actieve fondsmanagers het nog voor het zeggen.

300 beleggers met 16,55 biljoen dollar

Maar volgens Invesco gaat dat dus veranderen. Zij baseren dat basis van onderzoek onder hun eigen klanten: 300 institutionele beleggers met 16.550 miljard dollar onder beheer.

Iets meer dan helft van de institutionele beleggers verwacht dat factorbeleggen een grote rol van betekenis zal gaan spelen bij obligatie-ETF’s. Slechts 10% gelooft dat factorbeleggen niet werkt bij obligatie-ETF’s.

Nog heel even

Volgens Vincent de Martel, Invesco’s specialist op het gebied van smart bèta-beleggen, is het een kwestie van tijd voordat de factor-based obligatie-ETF’s hun doorbraak beleven.

Het aanbod van dit soort ETF’s wordt volgens hem steeds groter. Het wachten is alleen op de expertise bij de institutionele beleggers. Als die groot genoeg is, komt de doorbraak.

De Martel: “Dit is niet het type beleggers dat valt voor een verkooppraatje van een ETF-aanbieder. Ze moeten echt zelf overtuigd zijn van het nut en de noodzaak. En daarvoor moeten ze expertise opbouwen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie