Nieuws

UBS legt alle fondsen langs ESG-meetlat

UBS gaat in 2019 vrijwel alle fondsen voorzien van een ESG-keurmerk. De scores kunnen uiteenlopen van een tot tien.

UBS Wealth Management gaat het komende jaar alle long-only beleggingsfondsen en een groot deel van de ETF’s die het aanbiedt langs een ESG-duurzaamheidsmeetlat leggen.

De daarbij gehanteerde methodologie houdt rekening met zeven aspecten van duurzaamheid:

  1. Vervuiling en verspilling
  2. Klimaatverandering
  3. Water
  4. Mensen
  5. Producten en diensten
  6. Corporate governance
  7. Ethische kwesties

Volledig in eigen beheer

Dat meldt Citywire aan de hand van een gesprek met David Hochuli, een Global Equity Fund-analist bij UBS. Volgens hem is het nieuwe toetsingskader volledig in eigen beheer ontwikkeld met hulp van de CIO.

Dat wil overigens niet zeggen dat er geen informatie van buiten wordt gehaald. Morningstar en Sustainalytics zijn enkele van de partijen die harde data zullen aanleveren. Maar die zullen niet de eindscore van een specifiek fonds bepalen.

Interviews en vragenlijsten

Belangrijker zijn interviews met fondsmanagers, vragenlijsten en regelmatige steekproeven om te kijken of fondsmanagers ook wel echt doen wat ze zeggen, want oneerlijkheid wordt een fondsmanager zeer hoog aangerekend. 

Hochuli: “We gaan niet tegen een manager zeggen wat goed is en wat fout. We trekken ook niet in twijfel of het al dan niet een goede beslissing was om bijvoorbeeld Nestlé of Unilever te kopen. Maar wat we wel controleren is of een manager die zegt ergens voor te staan, dat ook toepast of niet.”

Beleggingsfondsen en ETF’s krijgen uiteindelijk een ESG-rapportcijfer dat uiteen kan lopen van een tot tien. Managers die geen rekening houden met ESG zullen automatische een lage score krijgen.

UBS verwacht eind 2019 alle fondsen onder de loep te hebben genomen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus