Nieuws

Mary Pieterse-Bloem verkozen tot Dutch Investment Influential 2018

IEXProfs feliciteert Mary Pieterse Bloem met de uitverkiezing van Dutch Investment Influential 2018. Geen moment kwam de winst van de obligatiespecialist van ABN Amro Private Banking in gevaar.

Na twee weken stemmen, hebben we de winnaar van de uitverkiezing van Dutch Investment Influential (DII) 2018. Het is Mary Pieterse-Bloem geworden. Zij is onder meer hoofd obligatiebeleggen bij ABN AMRO Private Banking, bijzonder hoogleraar financiële markten aan de Erasmus School of Economics en voorzitter van het Rente Gilde. Zij volgt Lukas daalder op, die vorig jaar won, en dit jaar de overstap maakte van Robeco naar Blackrock.

Vrouwen in de picture

Tijdens de uitverkiezing van dit jaar stonden meer vrouwen op de uitverkiezingslijst dan in de jaren ervoor. Dat was een bewuste keuze. In de Nederlandse financiële sector worden thans van de zes topfuncties er vijf bezet door een man. Dat is niet meer van deze tijd. Dat moet anders. Een manier om dat te bereiken is door de belangrijkste vrouwen in de sector in de spotlight te plaatsen.

Dat wil niet zeggen dat Mary Pieterse-Bloem de uitverkiezing niet heeft verdiend. Integendeel. Er is op geen beeltenis zo veel geklikt als op dat van haar. Vanaf dag 1 tot de laatste had Pieterse-Bloem de nummer 1-positie vast in handen. Klaas Knot, hoe belangrijk hij ook is, kwam geen moment bij haar in de buurt.

Uitslag van de verkiezing DII 2018

  1. Mary Pieterse-Bloem - ABN Amro Private Banking (72%)
  2. Klaas Knot - DNB (58%)
  3. Hester Borrie - NN IP (57%)
  4. Mathijs Bouman - econoom en beurscommentator (57%)
  5. Leni Boeren - Kempen (54%)
  6. Monique Donders - BlackRock (53%)
  7. Léon Cornelissen - Robeco (52%)
  8. Wilma de Groot - Robeco (52%)
  9. Edith Siermann - DNB (51%)
  10. Rishma Moennasing - Rabobank (49%)

Het percentage achter de namen vertelt hoe vaak er op iemand is gestemd als hij of zij in beeld kwam.

Verrast en vereerd

De winnares zegt in een eerste reactie verrast en vereerd te zijn. "Want er deden maar liefst 125 professionals mee aan de competitie, en daar zaten grote namen tussen. Ik vind het met name een hele eer dat ik Klaas Knot heb verslagen."
Ook is zij opgetogen over de vele vrouwen die in de Top 10 zijn geëindigd. "Het is ook verdiend. Allen hebben de kwaliteit om zo hoog te eindigen."

Op de vraag waarvoor Mary Pieterse-Bloem de invloed die zij heeft, zou willen inzetten, hoeft zij niet lang na te denken: "Recht doen aan de prijsvorming in de financiële markten. Met nam de prijsvorming in de obligatiemarkt is door de enorme interventie van de centrale  banken verre van normaal. Ja, het is de hoogste tijd dat centrale banken een stapje terug doen."

Passie voor obligaties

Maar wie is Mary Pieterse-Bloem? Voor het nieuwste magazine van IEX Profs dat medio december uitkomt, spraken we met haar, over onder meer haar passie voor de obligatiemarkt en over de bestaande ondervertegenwoordiging van topvrouwen in de financiële sector. Bij deze een korte bloemlezing van dat gesprek.

Wat maakt het zo veel leuker om met obligaties bezig te zijn dan met aandelen?
"Dat het direct gerelateerd is aan de grote macro-economische vraagstukken van de wereld. De obligatiemarkt is de spiegel waarin macro-economische vraagstukken worden gereflecteerd. De obligatiemarkt is ook heel heterogeen. Het is een lappendeken van verschillende deelmarkten met eigen dynamiek. Risicofactoren en spelers zijn allemaal anders. Aandelen zijn homogener."

"Fascinerend was de hele verschuiving van conventioneel naar onconventioneel beleid door de centrale banken. Op dit moment ben ik met name geïnteresseerd in de plek die China in de obligatiemarkt zal innemen. Het is de twee na grootste obligatiemarkt, die zich nu opent, maar niemand heeft nog Chinese schuld in de portefeuille. Moeten we die obligaties wel of niet in de portefeuille opnemen?

Er wordt gezegd dat obligatiebeleggers pessimisten zijn en aandelenbeleggers optimisten. Voor u zijn de glazen dus half leeg?
"Nee, in mijn geval is het glas bijna altijd half vol. Ik ben van nature een optimist. En vergeet niet, in de periode waarin ik in obligaties heb gehandeld zijn rentes alleen maar gedaald en hebben obligaties het heel goed gedaan. In die periode is ook de Europese creditmarkt hard gegroeid en zijn obligaties uit de opkomende markten opgekomen. De kansen worden alleen maar groter. " 

Dus ook de risico's?
"We zijn in een rare situatie beland, dat we rekening houden met het afkoelen van de Amerikaanse economie in 2019, en dat Europa het dan ook lastig kan krijgen, terwijl er heel weinig in het rentevat zit. De Duitse tienjaars staat op een half procent en de curve tot zeven jaar is nog altijd negatief. Ik vraag me daarom ook af of de ECB überhaupt wel kan verhogen. Deze situatie maakt het wel lastig voor een obligatiebelegger. Het aandelenrisico dwingt om naar staatsobligaties op te schuiven, maar die geven amper of een negatieve rente. Dat is het obligatiedilemma waarin we nu zitten."

U kunt nog een beetje slapen?
"Jawel, maar het is niet gemakkelijk."

Iets anders: steeds meer beleggingshuizen beleggen in bedrijven met veel vrouwen in het bestuur. Dat is goed voor de toekomstige winstgevendheid, zo is de reden. Helaas geeft de financiële sector zelf niet het goede voorbeeld.
"Ik denk dat in de Nederlandse sector 15% tot 20% vrouw is. Dat is niet genoeg. De financiële sector is helaas een van de laatste mannenbastions."

Hoe komt dit?
"Dat weet ik niet. In mijn collegezalen is nu de helft vrouw, allemaal slim en gemotiveerd. Waarom komt die gelijkheid niet van de grond: is het gebrek aan talent of gebrek aan support? Ik geloof steeds minder dat het gebrek aan talent is."

Tijd om quota in te voeren?
"Bij voldoende talent is dat een goed idee. Ik zou graag meer vrouwen in de financiële sector zien, omdat de sector ten dienst staat van de maatschappij en die bestaat voor de helft uit vrouwen. Bovendien worden besluiten beter als ook vrouwen in het beslissingsproces worden betrokken."

Heeft u zelf ooit de ervaring gehad achtergesteld te zijn?
"Dat speelde vooral in de jaren negentig, toen ik in Londen zat. De grootste horde was het besluit om kinderen te krijgen. Op hun 30e en 35e vielen vrouwen bij bosjes weg. Toen ik zwanger was, kwam een vrouw uit mijn team naar me toe, en zei: "Mary, you are pregant, Now what: I only have a cat." Waarmee ze fijntjes wilde zeggen: "Hoe haal je het in je hoofd om zwanger te zijn!" Het lukte mij om kinderen en carrière te verenigen, maar het was niet altijd gemakkelijk."

CV Mary Pieterse-Bloem

2018: Bijzonder hoogleraar financiële markten aan de Erasmus School of Economics
2017: Lid beleggingscomité ABN Amro Private Bank
2015: Hoofd obligatiebeleggen ABN Amro Private Bank
2011 - 2015: Senior assetallocatie-strateeg voor APG en NN IP 1
1993 - 2006: Senior functies in obligatiemarkten voor BNP Paribas, Lehman Brothers en DrKW

Nevenfuncties: voorzitter Rente Gilde, lid Financele Tafel van Kon. Industrieele Groote Club, Lid van de AdviesRaad van de ESAA Certified Pensioen Executive opleiding én van IEXProfs. 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?