Nieuws

Fintech: Europese banken moeten oppassen

Volgens Guy de Blonay van Jupiter AM is het innovatiebudget van Europese banken te laag om disruptieve fintechs te weren.

De lage toetredingsdrempels tot de financiële sector zorgen ervoor dat disruptieve nieuwe financiële technologiebedrijven of fintechbedrijven de markt betreden, die een breed scala aan goedkope en innovatieve producten en diensten aanbieden.

Hiermee vormen zij een ernstige bedreiging voor traditionele banken, stelt Guy de Blonay (foto), Fund Manager Global Equities bij Jupiter Asset Management in een uitgebreide en scherpe analyse over de betekenis van fintech voor de financiële sector.

"Met bestaande klantenbestanden, licenties en merken zouden traditionele banken het best gepositioneerd moeten zijn om hun dominante positie in de bedrijfssector te behouden. Maar door hun complexe bedrijfsstructuur moeten zij enorme bedragen uittrekken voor hun IT legacy systemen en onderhoud, waardoor het beschikbare budget voor innovatie vaak wordt beperkt.

Amerikaanse regelgeving

Financiële technologiebedrijven (fintechs) zijn daarvan gevrijwaard en kunnen diensten aanbieden die tot 50% goedkoper zijn dan die van traditionele banken. Dat maakt de concurrentie hevig en banken zijn daarom genoodzaakt het voortouw te nemen bij het ontwikkelen en invoeren van nieuwe technologie, als ze hun marktaandeel willen verdedigen of vergroten.

De technologie-uitgaven van banken en de bereidheid tot innovatie verschillen aanzienlijk van regio tot regio. Amerikaanse banken zien zich gesteund door de Amerikaanse regelgeving, waarbij regelgevers fintechbedrijven over het algemeen op dezelfde manier behandelen als gevestigde financiële instellingen.

Hierdoor kunnen banken op voet van gelijkheid met fintechs concurreren en daardoor het tempo van de digitale transformatie van de sector bijhouden. Volgens Morgan Stanley's onderzoek, is de Amerikaanse banksector over het algemeen het meest bereid geweest om nieuwe technologie toe te passen.

Europese banken lopen meeste risico

Zo heeft J.P. Morgan zijn technologiebegroting van 9,5 miljard dollar in 2017 laten groeien tot 10,8 miljard dollar in 2018 en vijf miljard dollar van de begroting van dit jaar zal worden besteed aan nieuwe technologische ontwikkelingen.

De Europese banksector daarentegen lijkt het grootste risico op ontwrichting te lopen. Na jaren van negatieve rentevoeten hebben de Europese banken in het algemeen te weinig geïnvesteerd in technologie, aangezien de lage rentevoeten hebben ingeteerd op hun winstmarges.

Bovendien stonden de Europese regelgevers, in tegenstelling tot de VS, meer open voor tot de markt toetredende fintechbedrijven. Hierdoor hadden Europese banken toch meer moeite om gelijke tred te houden met de ontwikkelingen op het gebied van financiële technologie en het tempo van innovatie.

Fintechs bieden extra groei

Ondanks dat fintechbedrijven een bedreiging vormen voor traditionele financiële dienstverleners, kunnen zij ook veel groeimogelijkheden bieden voor de banksector. Banken zijn steeds meer op zoek naar fintechdiensten via partnerships, investeringen of incubators.

Slechts 7% van de banken geeft er de voorkeur aan om alle technologische oplossingen intern te ontwikkelen. Met een record investeringsbedrag van 58 miljard dollar in meer dan 875 fintechdeals in de eerste helft van 2018, weten banken dat ze verandering moeten omarmen en activiteiten moeten ontwikkelen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met aanzienlijke ontwrichting van de sector door nieuwkomers.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Kansen voor beleggers

Innovatie in de financiële sector heeft nieuwe mogelijkheden geopend voor beleggers. Deze vallen in grote lijnen uiteen in twee kampen: de technologie-adopters onder de traditionele financiële dienstverleners, en fintechbedrijven of enablers van financiële innovatie, die een breed scala aan diensten en oplossingen op het gebied van financiële technologie aanbieden.

Van data-analyse tot -beveiliging en mobiele betalingen, fintech bedrijven kunnen banken vanuit verschillende invalshoeken hun diensten aanbieden en de meeste hebben het potentieel voor significante groei.

Als banken bereid zijn om de snelle innovatie bij te benen, kunnen deze fintechbedrijven de traditionele banksector enorm ten goede komen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie