Nieuws

Fed is nog altijd beste vrienden met banken

De Federal Reserve is volgens The Wall Street Journal nog altijd beste vrienden met het bankwezen. Dat blijkt uit de rentemarge die zich in het voordeel van banken ontwikkelt.

Komen Amerikaanse banken in de problemen nu de rentecurve vlakker wordt? Vaak is dat zo, maar volgens The Wall Street Journal zijn er vooralsnog geen redenen tot zorg.

Zeker nu Fed-voorzitter Jerome Powell heeft aangekondigd dat de Fed-rente het neutrale niveau dicht heeft genaderd. Eerst even de theorie. Een van de belangrijkste bronnen van winst voor banken komt voort uit het verschil tussen de korte en lange rente.

Stijgt de korte rente – die grotendeels door centrale banken wordt bepaald – dan is dat slecht voor banken omdat ze meer geld moeten geven aan spaarders en andere banken waarvan ze voor een korte periode geld lenen.

Bankklimaat verbeterd

Stijgt de lange rente echter meer dan de korte rente, dan is er niks aan de hand, want dan kunnen ze het kapitaal dat ze op de geldmarkt ophalen voor een hogere rente doorgeven aan bijvoorbeeld hypotheeknemers of bedrijven die krediet nodig hebben.

De laatste paar jaar was precies dit het geval in de VS. De Fed begon eind 2015 met het verhogen van de rente. De Federal Funds Target Rate van toen 0,25% is sindsdien opgelopen naar 2,25%. 

Toch was dat voor banken geen probleem, want de lange rente is ook hard opgelopen. De rente op een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie verdubbeld van 1,5% tot boven de 3%. En aangezien een hypotheeknemer of bedrijf uiteraard meer betaald dan de overheid, gingen de marges voor banken omhoog.

Wat brengt de toekomst?

Het wordt echter vervelend als de Fed een beetje te hard van stapel loopt en de rente zo snel verhoogt dat mensen beginnen te twijfelen aan de groeivooruitzichten van de economie.

Als dat gebeurt, stijgt de lange rente minder snel dan de korte rente. Misschien daalt hij zelfs. In het ergste geval zakt de lange rente onder de korte, wat kan duiden op een recessie.

En dat is op alle manieren slecht voor banken. De rentemarge is foetsie, het aantal kredieten krimpt en er dreigen meer wanbetalingen.

Rentemarge hoogste niveau

Volgens de WSJ is er tot nu toe echter niks aan de hand. Uit cijfers van de Federal Deposit Insurance Corp. blijkt dat de rentemarges in het derde kwartaal alleen maar verder zijn gestegen tot 3,45%.

Dat is het hoogste niveau sinds 2012. En dat terwijl de tien- en dertigjarige Treasury-rente de laatste maanden de weg omhoog toch een beetje lijken te hebben verloren.

Volgens de WSJ moet je echter niet naar de tien- en dertigjarige leningen kijken, maar naar die van vijf jaar en die zijn nog altijd naar wens van banken.

Banken niet de beste aandelen

Dat zou dus goed nieuws moeten zijn voor bankaandelen, maar blijkbaar is de angst bij beleggers toch groot, want dit jaar staan Amerikaanse banken als groep op verlies.

Ze deden het weliswaar beter dan hun Europese branchgenoten – die meer te kampen hebben met lage rentemarge – maar ze doen het dit jaar slechter dan het marktgemiddelde. 

Er zijn beleggers als Warren Buffett die duidelijk gokken op een snelle ommekeer van deze trend. Alleen het derde kwartaal kocht de meesterbelegger namens zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway voor dertien miljard dollar aan bankaandelen.

De WSJ benadrukt dat dit inderdaad een gok is die slecht kan uitpakken als de Fed doorzet met zijn rappe tempo van renteverhogingen. Van de andere kant, wie Powell afgelopen woensdag hoorde, zou kunnen denken dat Buffett zijn goede neus voor koopjes nog niet verloren heeft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus