Nieuws

Actieve managers verslaan benchmarks, maar onvoldoende

De aandelenmarkt werkt niet perfect en actieve fondsmanagers weten daar gebruik van te maken, maar verslaan hun benchmarks net niet genoeg om de hogere kosten goed te maken.

Onder beleggers wordt er geregeld aan getwijfeld of actieve fondsmanagers in staat zijn hun benchmarkindices te verslaan. Dat komt door de resultaten, die de laatste jaren vaak tegenvielen.

Toch blijkt uit nieuw onderzoek van Morningstar dat dit in ieder geval voor de VS onterecht is. Het bureau, dat bekendheid verwierf met het geven van sterren aan beleggingsfondsen en ETF's, heeft alle actieve Amerikaanse aandelenfondsen van de afgelopen 20 jaar op een hoop gegooid, waaronder fondsen die niet meer bestaan.

En wat blijkt, de actieve fondsbeheerders deden het gemiddeld significant beter dan hun benchmarks. En dat niet alleen in een of twee aandelencategorieën, maar in alle.

Beheerkosten tellen zwaar mee

"Op de vraag of het denkbaar is dat Amerikaanse aandelenfondsen betere rendementen genereren dan hun benchmarks is het antwoord daarom ja," zegt Jeffrey Ptak, hoofd van het wereldwijde R&D-team van Morningstar.

Er zijn echter een paar maar’s. Ten eerste verandert het beeld zodra de beheerkosten worden meegenomen in de berekening. In dat geval kunnen de actieve managers als groep nog maar in drie van de negen aandelencategorieën outperformen.

Alles bij elkaar verliezen de actieve managers het nu van de indices met een marge van 21 basispunten per jaar. De gemiddelde kosten per fonds bedroegen 82 basispunten, te veel om op te wegen tegen het extra rendement van de actieve managers van 61 basispunten.

Perfect gewogen gemiddelde

Ten tweede blijft het probleem voor beleggers bestaan voor welke actieve managers te kiezen.

Morningstar ging bij de berekening uit van een perfect gewogen gemiddelde van alle actieve fondsen, maar dat is voor een gewone belegger onmogelijk.

Hij moet keuzes maken en er waren een heleboel fondsen die hun benchmark niet wisten te verslaan. Een aantal ging zelfs roemloos ten onder en werd opgeheven, na tegenvallende resultaten.

Gebruik maken van imperfecties

De conclusie van Ptak is dat actieve managers weliswaar slim genoeg zijn om gebruik te maken van imperfecties in de werking van de markt, maar het is de vraag of dat voor een gewone belegger voldoende reden is om voor een actief beheerd fonds te kiezen.

Probleem is dat er voor de keuze van het juiste actieve fonds veel kennis en geluk nodig is. Bij breed samengestelde ETF’s is dat niet nodig en precies dat maakt deze zo aantrekkelijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie