Nieuws

SSGA: "We zijn nog steeds risk-on"

Terwijl de wereldeconomie volgend jaar doorgroeit neemt de liquiditeit verder af én dreigt het handelsconflict tussen de VS en China een echte oorlog te worden. Wat als belegger te doen? State Street Global Advisors ziet de beste kansen in de VS, voor aandelen én obligaties.

"Er is veel slecht nieuws, maar de wereldeconomie groei onderwijl prima door." Zo vat Elliot Hentov, hoofd policy and research van Official Institutions Group van State Street Global Advisors de huidige situatie in een enkele zin samen.

Niet dat de wereldeconomie zo hard groeit. De grote groei is er inmiddels wel vanaf. Volgens Hentov kabbelt de wereldeconomie richting langetermijngemiddelde.

Het wordt langzaam steeds iets minder. Dat mag ook wel want grootmacht VS heeft volgens Hentov nog nooit zo lang zo goed gepresteerd als nu, om daar geruststellend aan toe te voegen: "In 2019 komt daar nog geen einde aan."

Minder liquiditeit

Ook volgend jaar zal in teken staan van hogere Amerikaanse rentes en monetaire verkrapping. "De Fed heeft nog nooit zo lang de rente verhoogd en is nog niet klaar. De People's Bank of China doet precies het omgekeerde. Die situatie is onhoudbaar," vertelt Hentov.

"Het is niet gezond dat de twee grootste economieën ter wereld een tegengesteld monetair beleid voeren." Bang voor een forse stijging van inflatie is hij niet.

"Het is niet gezond dat de twee grootste economieën ter wereld een tegengesteld monetair beleid voeren"

Wat Hentov wel vreest is de daling van liquiditeit tengevolge van terugtrekkende centrale banken. "Dat gaat vooral een negatieve rol spelen als beleggers onzeker worden."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Die onzekerheid kan bijvoorbeeld toenemen als het handelsconflict tussen de VS en China uit de hand loopt. Dat is volgen Hentov ook meteen het grootste risico voor financiële markten in 2019.

Hij verwacht niet dat China zal toegeven. "Het land heeft een plan en houdt daar aan vast." De effecten van een handelsoorlog zijn per land verschillend. De veroorzaker van alle spanningen heeft er zelf het minst last van. Dat zal wel geen toeval zijn.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Chinese groeivertraging is prima

De grote vraag is verder hoe lang de Amerikaanse economie het beter blijft doen dan die van de rest van de wereld. Veel hang volgens SSGA af van de toekomstige investeringsdrift van bedrijven. De recente belastingeverlaging had ten doel om bedrijven meer te laten investeren.

Dat is nog niet gebeurd. "De belastingverlaging is vooral gebruikt om eigen aandelen in te open," constateert Tentov. "Dat is typisch iets wat bedrijven laat in de cyclus doen. In enquêtes hebben de Amerikaanse CEO's gezegd meer te gaan investeren." 

Over Europa is Hentov weinig optimistisch. "De lage economische groei van Europa is de grootste teleurstelling van 2018. "De schuldpositie van Italië is een groot probleem. Europese banken hebben veel Italiaanse obligaties in de portefeuille. Dat maakt hen kwetsbaar."

Over de Chinese groeivertraging is Hentov vooral positief. "Een economische groei van tussen de 4% en 5% lijkt me voor de wereld het beste." Wel is het oppasen voor de Chinese schulden.

"Naarmate de Chinese obligatiemarkt meer open gaat voor internationale investeerders zijn de hoge schulden niet langer alleen een Chinees probleem."

Liever Amerikaanse aandelen

Wat betekent dit allemaal voor de beleggingsvisie van State Street voor 2019? Daarover gaat Mehvish Ayub, senior investmentmanager van Investment Solutions Group van SSGA.

"We zijn nog steeds risk-on, maar zoeken ook naar veiligheid. Die bieden vooral Amerikaanse bedrijven. Nergens is de winstgroei zo sterk als in de VS, terwijl Amerikaanse door de recente daling alleen maar goedkoper zijn geworden." 

Voor Europese aandelen blijft het oppassen. Ayub: "Elk jaar lijkt het erop dat Europese aandelen veel waarde bieden, maar steeds is er de teleurstelling. Er is ook altijd wel wat."

"De hoge risicopremie op Europese aandelen is helemaal terecht. Pas als het Italiaanse probleem van tafel is, zijn Europese aandelen weer interessant." 

"De hoge risicopremie op Europese aandelen is helemaal terecht"

Ayub constateert dat aandelen opkomende markten veel goedkoper zijn dan aandelen in de volwassen landen, maar dat de waardering rond het langetermijngemiddelde liggen, dus dat de koersen nog altijd lager kunnen.

"De economische fundamentals zijn geen reden op positief te worden over aandelen opkomende markten. Het gaat wel de goede kant op."

Obligatieblues

Wat betreft de obligatieverwachtingen is SSGA negatief over staatsobligaties.  "Alleen bij US Treasuries is er compensatie voor het duratierisco," oordeelt Ayub. "In Europa zouden de rentes hoger moeten liggen dan nu het geval is."

Volgens haar is opkomende marktenschuld minder risicovol dan opkomende marktenaandelen, maar is het natuurlijk wel opassen in welke landenschuld wordt belegd.

"Turkse schuld is nog altijd erg risicovol."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Riskmanagement